РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Під час реконструкції та в процесі проектування театрів та концертних залів мають бути враховані нові норми до акустики

Мінрегіон змінив вимоги щодо акустики в концертних залах і театрах. Нові будівельні норми вже опубліковані і вступають в дію з 1 листопада

2144 23.08.2019 в 08:04


Комп’ютерне моделювання і розрахунок локальних акустичних критеріїв обов’язкові при проектуванні

Мінрегіон оновив державні будівельні норми щодо проектування закладів культури: кінотеатрів, театрів, музеїв, концертних залів тощо. Новий ДБН В.2.2-16:2019 “Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади” вступає в дію з 1 листопада цього року. Норми діють лише під час нового будівництва та реконструкції закладів культури.

Серед інших змін, на заміну застарілим введено сучасні вимоги до проектування акустики в закладах культури.

“Змінюємо вимоги щодо проектування акустики в концертних залах, театрах та інших закладах культури. Навіщо це потрібно? Бо саме від планувальних рішень та матеріалів багато в чому залежить якість звуку. І тут ніяка найсучасніша апаратура в повній мірі не виправить ситуацію, якщо побудовано неправильно. Ми повністю переглянули застарілі норми, запровадивши сучасні рішення та підходи в плануванні. Нові норми почнуть діяти вже з листопада цього року”, - повідомив заступник міністра Мінрегіону Лев Парцхаладзе.

За його словами, такі зміни дозволять уникати різних дефектів звуку, у тому числі, так званої “театральної луни”. А за підрахунками експертів може підвищити якість звуку в цілому до 30%.

Згідно з новими нормами, у залах для глядачів у закладах культури повинні бути дотримані основні вимоги щодо об’ємно-планувального рішення і акустичного оздоблення, диференційовані в залежності від призначення зали. При цьому, розміри, форма і обриси внутрішніх поверхонь і їх акустичне оздоблення повинні забезпечувати:

  • рекомендовані значення часу реверберації (післязвуччя) звуку,
  • раціональну структуру ранніх звукових відбиттів на поверхні глядачів,
  • достатню дифузність звукового поля, а також виключати можливість виникнення концентрації звукових відбиттів з запізнюванням і без, “театральної луни”.

Наприклад, прямокутна форма зали та плоска горизонтальна стеля допускається лише для планування невеликих лекційних зал до 200 осіб. А на більшу місткість глядачів краще робити трапецієподібну форму з кутом розкриття 10-12 градусів.

У залах з великою стелею і шириною, щоб не провокувати різні звукові відбиття і запізнювання на перших рядах треба застосовувати звуковідбивальні конструкції на стелях і стінах, які б спрямовували відбитий звук на більш віддалені місця.

У нормах також описано, що “театральна луна” може виникнути у випадку, якщо задня стіна зали примикає до стелі під кутом 90 градусів. Щоб це унеможливити, потрібно задню частину стелі проектувати з нахилом у бік задньої стіни чи застосовувати спеціальні оздоблювальні матеріали з акустичними властивостями.

Також для ефективного розсіювання відбитого звуку у залах мають застосовуватися спеціальні розсіювальні елементи. А для огороджувальних конструкцій залів не рекомендується використовувати гладкі паралельні плоскі поверхні.

У ДБН зазначено, що одним із важливих етапів акустичного проектування повинно бути комп’ютерне моделювання і розрахунок локальних акустичних критеріїв. Це потрібно для оцінки розбірливості мови, ясності звучання, гучності тощо.

Раніше ми вже писали, що у новому ДБН змінюються норми щодо проектування кінотеатрів, а також про те, що у великих залах будуть більше дбати про пожежну безпеку.

Про внесення змін до Державних будівельних норм читайте у розділі «ДБНи», тут зібрані ВСІ нововеддення норм та коментарі експертів.
 
 
Интересные новости:
23.08.2019
2087
У Мінрегіоні нагадують, що новий ДБН “Житлові будинки. Основні положення” вже опублікова...
22.08.2019
3150
Мінрегіон оновлює державні будівельні норми щодо медичних закладів і запрошує обговорити питання, чи...
23.08.2019
7051
З 1 грудня вступають в силу нові ДБН щодо житлових будинків з цілою низкою принципових змін, що стос...
24.08.2023
2064
Проектом наказу пропонується затвердити зміни, якими визначити особливості розроблення розділу або ч...
24.08.2023
1812
Встановлюються чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових тунелів на дорогах та залізничних ш...
15.08.2023
3008
Документ встановлює чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових захисних споруд, а також рекон...