РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.784 EUR: 42.312
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.784
EUR 40.000 41.000 42.312
USD 39.470 39.830 39.784
EUR 42.100 42.720 42.312
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Вільний доступ до інтернету та навігація стануть нормою для міських парків

У Мінрегіоні переглядають державні будівельні норми щодо благоустрою територій – зокрема, парків, скверів, міських садів. Вони будуть регулювати кількість і якість місць відпочинку у парках, доступність їх маломобільним групам населення, а також - наявність навігації та wi-fi

3179 19.08.2019 в 08:15


Навігація на Wi-Fi повинні стати нормою

Ми вже розповідали про те, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКХ оновлює державні будівельні норми щодо благоустрою, зокрема, щодо проектування парків, скверів та інших ландшафтних зон.

Наразі розглядається пропозиція проектувати сучасні парки з навігацією, розмежуванням різних зон та можливістю підключення до мережі Wi-Fi.

“Сучасні парки — якими вони мають бути? Думаю, більшість погодиться, що там мають бути зручні та комфортні лавочки в достатній кількості, різні зони для проведення дозвілля, як дітей, так і дорослих, доступна для кожного навігація та зручні покажчики, карти та позначки руху для легкого орієнтування і пересування, доступні сучасні туалети. Wi-Fi теж не завадить. І все це може бути реальним у нас. Тому зараз ми детально вивчаємо міжнародний досвід для можливого внесення відповідних змін у державні будівельні норми щодо благоустрою, щоб під час проектування парків такі зручності передбачалися”, — повідомляє заступниу міністра Лев Парцхаладзе.

Відтак зараз розглядаються наступні пропозиції до цих державних будівельних норм:

  • проектування в достатній кількості лавочок у парках, з яких 50% — зі спинками для зручності людей з інвалідністю та інших маломобільних груп, можливість розміщення лавочок на газонах;
  • передбачення зручної та доступної для всіх маломобільних груп навігації в парках — розміщення покажчиків, позначок руху, карт тощо;
  • зонування парків та скверів в залежності від виду дозвілля та відвідувачів: ігрова зона для дітей, зона для відпочинку дорослого населення, велосипедна, пішохідна зони тощо;
  • можливість закладення в парках відповідних комунікацій для передбачення Wi-Fi.

За словами Парцхаладзе, такі зміни сприятимуть появі сучасних та зручних зон відпочинку населення, як у Європі.

Ми вже писали про те, що Мінрегіон розгляне можливість проектування в парках сучасних вбиралень, питних фонтанчиків, кнопок виклику поліції та сучасних урн і контейнерів в достатній кількості.

ДБН Б.2.2-5:2011 “Благоустрій територій” встановлюють вимоги щодо нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту об’єктів благоустрою незалежно від їх підпорядкування та форми власності. Це парки (гідро-, луго-, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери; пам’ятки культурної та історичної спадщини; майдани, площі, бульвари, проспекти; вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки, зупинки та споруди міського громадського транспорту, майданчики для паркування; пляжі; кладовища; інші території загального користування; прибудинкові території; території підприємств; водоохоронні зони та прибережні захисні смуги в межах населених пунктів.

Про внесення змін до Державних будівельних норм читайте у розділі «ДБНи», тут зібрані ВСІ нововеддення норм та коментарі експертів.

 
 
Интересные новости:
16.08.2019
2916
У Мінрегіоні переглядають державні будівельні норми щодо закладів охорони здоров’я. Серед інши...
16.08.2019
3435
Мінрегіон готує зміни до державних будівельних норм щодо будівель та приміщень судів...
15.08.2019
2793
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України продов...
24.08.2023
2065
Проектом наказу пропонується затвердити зміни, якими визначити особливості розроблення розділу або ч...
24.08.2023
1812
Встановлюються чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових тунелів на дорогах та залізничних ш...
15.08.2023
3008
Документ встановлює чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових захисних споруд, а також рекон...