РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.784 EUR: 42.312
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.784
EUR 40.000 41.000 42.312
USD 39.470 39.830 39.784
EUR 42.100 42.720 42.312
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Коли українцям заборонять користуватись бойлером

З 22 квітня і до кінця серпня по всій території країни українцям відключатимуть гарячу воду. Бойлер – не вихід. Його можуть заборонити
3560 14.05.2019 в 07:16



Що буде з гарячою водою?

В Україні влітку традиційно починається масове відключення гарячої води для проведення гідравлічних робіт. План і терміни погоджує місцева влада. Однак, як показав досвід минулих років, період без води може затягнутися на довгі місяці. З 22 квітня і до кінця серпня по всій території країни українцям відключатимуть гарячу воду.
Що за законом можуть зробити постачальники комунальних послуг і як відстояти свої права.


В Україні почався сезон масового відключення гарячої води:

- згідно із законом, планове припинення водопостачання має відбуватися за графіком, який затвердила місцева влада;

- постачальники часто зловживають своїми правами і продовжують період відключення;

- якщо дали замість гарячої води теплу або взагалі відключили послугу, українці мають право або не платити, або платити менше;

- бойлери ситуацію не врятують: масове встановлення водонагрівачів призводить до ще більшого зростання тарифів і проблем із електропроводкою, яка в більшості випадків не розрахована на підігрівання води.



Навіщо можуть відключати гарячу воду?

Всього є три причини для відключення: гідравлічні роботи, планова заміна труб і аварійний ремонт. У перших двох випадках, нагадує юрист Олександр Плахотник, постачальник зобов'язаний повідомити про прийдешнє відключення за 10 днів. Найчастіше оголошення розклеюють у під'їздах, проте також цю інформацію можуть розмістити в ЗМІ або на офіційному сайті постачальника.

Окремі вимоги є і щодо того, яка інформація повинна міститися в таких оголошеннях.

«Закон зобов'язує постачальника вказати інформацію про причини і терміни відключення. Якщо постачальник порушить терміни, споживач щонайменше має право не оплачувати послугу, а в теорії також можна звернутися до суду для компенсації можливих втрат від порушення графіку», – зазначає юрист.

Гідравлічні роботи (випробування) – перевірка міцності мережі. Для цього ділянку відключають спеціальними заглушками і подають на неї певний тиск (вище робочого). Це дозволяє виявити "слабкі" місця й уникнути аварій під час опалювального сезону. У Києві гідравлічні роботи проводять із кінця квітня і до серпня. Райони відключають по черзі (графік затверджений КМДА).


«Тут важливіше виявляти і ліквідовувати в трубопроводі теплових мереж місця, які потенційно можуть стати аварійними або в процесі подачі більш високого тиску вже сталася аварія. Буває таке, що після гідравлічних робіт починаються ремонтні, але вони повинні проводиться за лічені години», – розповідає експерт у сфері ЖКГ Денис Колядов.

Згідно з постановою Кабміну №151, додає Плахотник, ремонтні роботи можна проводити не довше шести годин на добу. У Національній комісії в сферах енергетики і комунальних послуг уточнюють: в разі, якщо відключення триває довше, за кожну добу понад план місячна плата за комунальну послугу знижується на 3,3%.
Що робити, якщо замість гарячої води – холодна чи немає лічильника.

Згідно із законом, постачальник комунальної послуги сам повинен здійснити перерахунок на випадок, якщо, наприклад, замість гарячої води з якоїсь причини подається холодна. Кабінет міністрів затвердив якісні характеристики комунальної послуги. Якщо вони порушуються, необхідно заповнити заяву і відправити її в компанію. Там повинні перевірити інформацію, написати акт і перерахувати суми в платіжках.


«Нормативна температура води – від 50 до 75 градусів. Під час зниження на кожні п'ять градусів знижується розмір тарифу. Тобто за температури 45-49 градусів – 90% тарифу, від 40 до 44 градусів – 70%. Якщо «літня вода» (до 40 градусів), то за неї потрібно платити за тарифом холодної», – нагадує Денис Колядов.

Коли відключають гарячу воду, і є лічильник, проблем виникнути не повинно. Але якщо ви платите за нормативом споживання і у вас відключили гарячу воду, в кінці місяця необхідно простежити, що сума в платіжці знизилася пропорційно кількості днів без води.


«У нас люди дуже рідко намагаються захищати свої права. Найчастіше просто все закінчується дзвінками на гарячу лінію. Але якщо ваші права порушені, обов'язково в письмовому вигляді можна отримати у постачальника. Всі вони отримують ліцензії, можна звернутися до регулятора – Національної комісії в сферах енергетики і комунальних послуг, на гарячу лінію до Кабінету міністрів, до органів місцевої влади. Якщо все це не спрацює – потрібно звертатися в суд», – радить Олександр Плахотник.

Бойлер – не вихід

У минулому році в Києві гарячу воду відключили майже на все літо. Її подали лише разом із теплом у жовтні. За цей період тисячі жителів столиці встановили в своїх квартирах бойлери. Однак, як пояснюють експерти, встановлення водонагрівачів не завжди може принести користь.

По-перше, встановлення бойлерів привело до підвищення тарифів. Як заявив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв, собівартість транспортування води ніяк не пов'язана з кількістю мешканців будинку, яка її одержує. В результаті споживачів стало менше, а витрати не змінилися.


«Транспортування гарячої води в будинок, де зі 100 квартир тільки 30 її купують, призводить до значного її подорожчання. Наше завдання зробити ціну за гарячу воду конкурентною. Це реально, тому що електроенергія зростає в ціні і буде рости», – сказав Пантелєєв.

По-друге, в більшості будинків немає технічної можливості встановити водонагрівач у кожну квартиру. Так, у хрущовках і щодо старих будинків (а в таких, за різними оцінками, живуть до 70% українців) проводка не розрахована на підігрів води електроенергією. «У наших реаліях, якщо просто взяти і сказати: «А тепер, люди, у вас немає гарячої води, думайте, що робити", – вони почнуть купувати бойлери. Але в старих будинках система електропостачання не готова до цього», – пояснила координатор житлових програм «Опори» Тетяна Бойко.

Проблема загострюється з кожним місяцем, розповідає дипломований електрик Олександр Стоянчук. У середньому проводка в типовому старому будинку «потягне» приблизно 4 кВт на квартиру. Коли зводилися будинки, споживання електроенергії було значно меншим. Українці жили без декількох телевізорів, комп'ютерів, кондиціонерів, електрочайників, мікрохвильових плит, кухонних комбайнів. Якщо до всіх згаданих приладів додати ще й електричний бойлер, проводка може згоріти. А це загрожує пожежею у всьому будинку.

Джерело: obozrevatel.com

 
 
Интересные новости:
14.05.2019
2903
Будинки підуть під воду: еколог попередила Україну про серйозну загрозу...
15.05.2019
3662
Місце зібрання української спільноти фестивалю Burning Man і подієвий майданчик «Палац культур...
13.05.2019
6632
КМДА наполягає, що реконструкція моста завершиться. Будівництво ж усієї транспортної розв'язки під п...
06.03.2024
2477
Відповідне рішення вже ухвалила Київська обласна рада...
09.02.2024
3119
Проєктна документація ремонту тунелю між Либідською і Деміївською досі не готова. А для її експертиз...
14.12.2023
3844
Автори стінопису зобразили українських захисників та застиглих у камені воїнів минулого...