РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.840 39.205 38.800
EUR 42.180 42.709 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Форум АМУ із сталого розвитку територіальних громад. Дізнайтесь, про що говорили експерти

Підсумки визначної події: думки експертів, презентації, висновки
3358 24.03.2019 в 07:16



СТАЛИЙ РОЗВИТОК ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД


21 березня в рамках Міжнародної будівельної виставки InterBuildExpo 2019 АМУ проводить галузевий Форум Асоціації міст України із сталого розвитку територіальних громад. Захід організовано в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізується Асоціацією міст України за підтримки USAID та проекту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС), що реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Канади.

Партнери заходу –  Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, парламентський Комітет з питань будівництва, містобудування і ЖКГ, Будівельна палата України, Національна Асамблея людей з інвалідністю (НАІУ) та Київський Міжнародний Контрактовий Ярмарок.

Серед учасників Форуму  – 170 мерів, голови ОТГ та керівників міський управлінь з питань економічного розвитку, а також представники центральних органів виконавчої влади, народні депутати, науковці, експерти.

У відкритті заходу взяли участь Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, народний депутат України Олександр Кодола, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе, Уповноважений Президента України з прав людей інвалідністю Валерій Сушкевич, Перший віце-президент Будівельної палати України Станіслав Сташевський, директор Департаменту містобудування, архітектури та планування територій Мінрегіону Сергій Білоус.

Виконавчий директор Асоціації міст України О.Слобожан привітав учасників: «Наш захід вже став традиційним. Якщо минулого року ми тільки розпочали обговорення нових змін, то сьогодні вже бачимо проекти, які реалізовуються в громадах. Зараз багато говориться про бюджет децентралізації. Але в той же час багато питань, зокрема, щодо будівництва на місцях залишаються неврегульованими. І сьогодні наше завдання  -  обговорити, як систематизувати та узгодити роботу на місцевому і державному рівнях під час реалізації проектів, забезпечуючи прозорість, доступність та інклюзивність. Необхідно залучати громадськість до обговорення інфраструктурних проектів. Крім того, надзвичайно важливими є питання екології, які ми сьогодні також обговоримо. Наші спільні напрацювання ми передамо до органів державної влади».

Уповноважений Президента України з прав людей інвалідністю В.Сушкевич звернувся до учасників Форуму: «Перш за все, хочу подякувати міським головам за щоденну кропітку роботу у забезпеченні життєдіяльності громад. Адже дуже важко вирішувати проблеми, які накопичувалися десятиріччями. Я хотів би привернути увагу до такої категорії населення як люди з інвалідністю – розвиток будь-якої громади неможливий без врахування їх інтересів. Громадяни з інвалідністю – не проблема, а, навпаки, ресурс для розвитку. І для них мають бути створені особливі умови. Тому я закликаю до інклюзивності об'єктів і послуг у містах і селах».   

Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Л.Парцхаладзе сказав: «Інклюзивність будівель і споруд - серед пріоритетів влади на державному рівні. Ми маємо приділяти більше уваги людям з інвалідністю, адже вони цього потребують. Крім того, громадяни з інвалідністю є працездатними та активними, і мають право на гідні умови праці, а влада має сприяти реалізації цих прав». Л.Парцхаладзе також нагадав, що 29 грудня 2018 року Мінрегіон опублікував нові державні будівельні норми щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення, а саме ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення». Норми офіційно вступлять в силу з 1 квітня 2019 року.

Народний депутат Олександр Кодола: «Цей захід дійсно став традиційним для обговорення сталого розвитку громад та їх майбутнього. В рамках Форуму ми будемо говорити про одну з ключових державних реформ - реформу з децентралізації, реформу місцевого самоврядування, яка спрямована на забезпечення сталого розвитку територіальних громад. І всі ми розуміємо, що процеси децентралізації направленні на гармонізацію соціальної, економічної екологічної сфер життя громад. Нам разом з вами за ці роки вдалося досягти досить серйозних результатів. Ми продовжуємо роботу над розвитком територій, вирішуємо актуальні проблеми містобудування, збираємо пропозиції до законопроекту про містобудівну діяльність №6403. Плануючи розвиток громад, ми в першу чергу орієнтуємося на розвиток місцевої економіки, людського капіталу, збереження навколишнього середовища, намагаємося створювати сприятливі умови для ведення бізнесу, ресурсного потенціалу. Тому основним завданням на сьогодні для нас є створення можливостей та досягнення високої якості життя людей».

Перший віце-президент Будівельної палати України Станіслав Сташевський наголосив: «В сучасних умовах розвитку громад без будівництва не буде. І я хочу звернути увагу, що будівельний комплекс України готовий відреагувати на всі виклики, пов'язані з будівництвом: маємо і потужності, і техніку, і кадри. Але ми лобіюємо не тільки питання будівельної сфери, а й враховуємо інтереси територій. Наприклад, у великих містах проблемою залишається реконструкція старих великих будівель. Щоб вирішити це питання, необхідно систематизована державна програма, яка б врегулювала цю проблему. Також необхідно налагоджувати співпрацю у форматі «територія - інвестор – будівельник»».​

 

Робота Форуму продовжилася на тематичних панелях:

Панель № 1. Галузевий форум «Сталий економічний розвиток та містобудування: ключі до самодостатності громад» (Модератор - Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан).
Під час першої панелі виступили:

Ю.Васильченко, заступник начальника Управління – начальник відділу з питань обстеження та паспортизації Управління ліцензування, обстеження та паспортизації ДАБІ України з доповіддю "Забезпечення доступності будівель і споруд для маломобільних груп населення під час їх експлуатації" (Презентація).

В. Лещинський, віце-президент Академії Будівництва України, ТОВ «Проексп» з доповіддю "Експертиза проектної документації об’єктів згідно ДБН В 2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд» " (Презентація).

Є.Свєт, експерт з питань доступності Національної Асамблеї людей з інвалідністю України​ з доповіддю "Від доступності до універсального дизайну. Практичне застосування ДБН В 2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд» " (Презентація).

Про практичні аспекти застосування ДБН при проектуванні об’єктів та інфраструктури розповіли: Т. Литвиненко, к.т.н., доцент, член-кореспондент Академії будівництва України, Полтавський національний технічний університет ім. Ю. Кондратюка (презентація), Т. Жидкова, доц. каф. міського будівництва, Харківський національний університет міського господарства ім. О. Бекетова (презентація), В. Івасенко, доц. каф. міського будівництва, Харківський національний університет міського господарства ім. О. Бекетова (презентація).

Про вдосконалення законодавства в сфері публічних закупівель розповіли А. Беспалова начальник відділу нормативного забезпечення публічних закупівель департаменту регулювання публічних закупівель Мінекономрозвитку (презентація) та С. Слінчак, заступник начальника відділу професіоналізації сфери публічних закупівель департаменту регулювання публічних закупівель Мінекономрозвитку (презентація).

Представники Антимонопольного комітету України Я. Ткаченко та В. Черненко презентували інформацію щодо державної допомоги суб’єктам господарювання з оглядом законодавчих ініціатив АМКУ (презентація).

А. Черін, к.т.н., начальник відділу геоінформаційних систем і технологій НДІ "Геодезії і картографії" розповів про геоінформаційне забезпечення просторового планування та ведення містобудівного кадастру для населених пунктів України (презентація).

Про стан виконання Стратегії Асоціації міст України з питань місцевого економічного розвитку доповіла Д. Серебрянська, експерт з місцевого економічного розвитку АМУ.

Панель №2. Засідання Комітету з питань екологічної збалансованості Асоціації міст (Модератор - заступник виконавчого директора Асоціації міст України, керівник проекту ПРОМІС Валерій Баранов).

У ході другої панелі перед учасниками форуму з доповідями виступили:

В. Козич, консультант Асоціації міст України з питань охорони навколишнього середовища про "Проект оновленої Стратегії Асоціації міст України з питань екологічної збалансованості та проект плану його реалізації";

О. Ігнатенко, головний експерт з міжвідомчої співпраці, Проект ПРОМІС про "Екологічні питання в навчальних продуктах Проекту ПРОМІС";

С. Нігородова, керівник Проекту малих грантів Глобального екологічного фонду про "Напрями співпраці Проекту малих грантів Глобального екологічного фонду з органами місцевого самоврядування ";

В. Мороз, Голова ГО «Українське громадське об'єднання міжвідомчих комунікацій у сфері охорони навколишнього природного середовища е-Екологія» про "ІТ інновації на захисті довкілля: як впровадити на рівні муніципалітетів";

Г. Марушевський, консультант проекту ПРОМІС презентував проект "Методичних рекомендацій з проведення стратегічної екологічної оцінки стратегій, програм і планів розвитку міст і територіальних громад", Презентація проекту змісту посібника "Зростання зелених міст";

Ю. Ткаченко, консультант Асоціації міст України з супроводження АСМС розповіла про проект показників екологічної збалансованості територіальних громад.

За результатами роботи Форуму підготовлено зміни до стратегії Асоціації міст України з питань місцевого еконоічного розвитку. Зокрема, Стратегію буде доопрацьовано з урахуванням останніх змін у законодавстві у сфері інклюзивності та доступності. Крім того, АМУ опрацює усі надані органами місцевого самоврядування пропозиції та надішле їх до органів державної влади для опрацювання.


Джерело: АМУ

 

 
 
Интересные новости:
24.03.2019
3182
Підсумки конференції «Забудовник VS Держава. Хто зверху?»...
24.03.2019
3358
19,03 пройшов Круглий стіл на тему «Перспективи впровадження будівельного інформаційного модел...
23.04.2019
3831
9 апреля состоялся традиционный Архитектурный клуб Ассоциации УЦСС...
13.03.2024
1285
На засіданні Комітету Будівельної палати України з питань міжнародного співробітництва та виставково...
13.03.2024
3831
07 березня КБУ провела зустріч з представниками фінського бізнесу для обговорення співпраці фінських...
11.03.2024
4316
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з круглого столу "Фінсько-українська ініціатива по відновл...