Банк | Покупка | Продажа | НБУ |
USD | 39.800 | 40.300 | 39.221 |
EUR | 40.000 | 41.000 | 42.367 |
USD | 38.950 | 39.359 | 39.221 |
EUR | 41.950 | 42.680 | 42.367 |
Норвезьке архітектурне бюро Snоhetta спроектувало перший в Європі підводний ресторан - Under. Його збудували в норвезькому містечку Балі, комуна Ліндеснес. Under відкрився у найбільш південній частині норвезького узбережжя, де трапляються потужні морські бурі, пишуть архітектори.
Ресторан завдовжки 34 метри перебуває під водою наполовину - на глибині п'яти метрів. Бетонна конструкція дозволить будівлі інтегруватися в морське середовище і поступово стати штучним рифом для дрібних мешканців моря. Товсті стіни завтовшки в півметра утримуватимуть ресторан від тиску і удару хвиль.
Under вміщуватиме 35-40 гостей. Відвідувачів обслуговуватиме персонал, що має досвід роботи з провідними ресторанами Мішлен. Гастрономічним акцентом закладу обрано локальну кухню.
Повідомляється, що заклад працюватиме і як центр дослідження морського життя. В Under запрошуватимть групи біологів, які досліджуватимуть морське середовище за допомогою пристроїв на фасаді будівлі та за її межами. Ці дані планується застосувати в технології машинного навчання, аби оптимізувати відстеження ключових морських популяцій.
Втілення проекту тривало три роки.
Джерело: Хмарочос