РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.840 39.205 38.800
EUR 42.180 42.709 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

"В Україну прийде таки будівельний бум": підсумки круглого столу "Сухі будівельні суміші - ефективність, якість, різномаїття. Стан та захист внутрішнього ринку" (ОНОВЛЕНО)

5.03 відбувся круглий стіл "Сухі будівельні суміші - ефективність, якість, різномаїття. Стан та захист внутрішнього ринку"
4109 18.03.2019 в 08:00




СУХІ БУДІВЕЛЬНІ СУМІШІ – ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ, ЯКІСТЬ, РІЗНОМАЇТТЯ



Які виклики сьогодні стоять перед вітчизняними виробниками будівельних матеріалів? Чи готові вони виходити зі своєю продукцією на світові ринки? Як просувається справа з адаптацією до європейських регламентів вітчизняних норм щодо безпечності будівельної продукції? Що сьогодні пропонують споживачеві виробничники? Про це та інше дискутували учасники круглого столу «Сухі будівельні суміші України, енергоефективність та якість будівництва, експортні перспективи та протидія недобросовісній конкуренції».

На цей захід, який організувала Всеукраїнська спілка виробників будівельних матеріалів, приїхали виробничники з багатьох областей, фахівці галузі, науковці з Київського національного університету будівництва і архітектури.

Звичайно, будівельна галузь розвивається, нехай і не такими темпами як хотілося б, але все одно йде вперед. Так, могли б мати більш вагомі результати… Наприклад, у 2017 році обсяг будівництва в Україні сягнув 3,2 мільярда євро. Порівняно із сусідами будуємо дуже мало. Скажімо, в Польщі два роки тому цей показник був на відмітці 48 мільярдів євро, в Угорщині – 6, Румунії – 9.

На фото персона із розділу Будівельної Вікіпедії "Популярні особистості будівельної галузі": Іван Салій

А яка картина на вітчизняному ринку будівельних сумішей? Розмаїття, великий асортимент. Ще 15 років тому цей ринок у нас ще тільки спинався на ноги і його обсяг складав тоді 400 тисяч тонн. А сьогодні – 1,7 мільйона тонн.

Називаючи такі цифри, президент Всеукраїнської спілки виробників будівельних матеріалів Іван Салій говорив про позитивний вплив на нашу економіку потужних інвесторів, зокрема компаній  «Knauf», «Henkel», «Baumit» та інших. Адже вони привнесли і нову культуру виробництва будматеріалів, і високу продуктивність праці, і гарантовану якість продукції і, звичайно, великий асортимент. Так, є з кого брати приклад, і є кого наздоганяти.

І все ж, хто задає тон на ринку сухих будівельних сумішей? Як проаналізував керівник департаменту технічного сервісу клієнтів фірми «Хенкель баутехнік Україна» Олександр Яменко, лідируючі позиції зберігають три найбільші компанії («Knauf», «Henkel», «Фомальгаут-Полімін»), частки інших виробників змінюються. Ключові моменти: зростання попиту на продукцію середнього цінового сегменту; збільшення попиту на спеціальні продукти (великоформатна плитка, теплі підлоги, суміші для утеплення). А додаткового імпульсу ринку додає відновлення приватного житлового будівництва, зростання зацікавленості в екологічних матеріалах. Водночас є і тривожна тенденція – дефіцит кваліфікованих будівельників.

Звичайно, під час розмови учасники дискусії ділилися й передовим досвідом, і своїми напрацюваннями. Цікавими були доповіді ректора Київського національного університету будівництва і архітектури, доктора технічних наук, професора Петра Кулікова, професора Раїси Рунової «Новації нормативної бази України та розробка сучасних стандартів», керівника методичного центру  «Будівництво – сучасні технології» Сергія Січного, Олександра Зв’ягінцева (завод «Бетонмаш», Слов’янськ).

Про сьогодення знаного підприємства також розповів Олексій Сидоровський, керівник проектів технічного відділу ПрАТ «Термінал-М» ТМ «Siltek» (промислово-будівельна група «Ковальська).



Тут справу поставлено за фінською технологією на обладнанні провідних виробників Фінляндії, Німеччини, Норвегії та Іспанії. Виробнича потужність заводу складає 150 тисяч тонн сухих і 10 тисяч тонн рідких сумішей на рік.

Безумовно, є великим плюсом те, що в країні діють потужні та успішні виробничі майданчики, наприклад, на Одещині це – «Камбіо» (комбінат мало етажного домобудівництва). Водночас є і тисячі дрібних компаній, які також мріють про «п’єдестали пошани».



Як і чим можна допомогти їм вийти на європейські стежки? Загалом, з експортом конкурентоздатної вітчизняної продукції не все так гладенько (і про це також говорив Іван Салій). Та і внутрішній ринок, за словами Івана Салія, – жорстко конкурентний. “До того ж, і ринковий контроль втрачено і цим спровоковано недобросовісну конкуренцію як по ціні, так і по якості”.

А ще ж і влаштовують «наїзди» інспектори з контролюючих органів, вимагаючи нові дозвільні документи. І галузь боляче сприймає такий пресинг, наприклад перевіряючих з Державної служби геології та надр. Якщо це не припиниться, то і ринок сухих будівельних сумішей буде відчувати турбулентність, вважає голова правління ПАТ «Гіпсовик» (Кам’янець-Подільський) Володимир Постовий.

Чи буде успішною дорога на європейські ринки в умовах такої «турбулентності»? Навряд чи. Тим більш, що маємо велику проблему з адаптацією вітчизняних норм до європейських стандартів – ми «пробуксовуємо». На цьому питанні ґрунтовно зупинився генеральний директор фірми «Глобал сертифік» Сергій Рубальський. Він загострив увагу на тому, що галузь має своєчасно підготуватися до переходу на європейські стандарти  (що й передбачено Угодою з ЄС), кінцевий  термін – 2020 рік.



Отже треба діяти! “Вкрай необхідно розпочати експорт конкурентоздатної продукції…”, – наголошував Іван Салій.

До речі, Всеукраїнська спілка виробників будівельних матеріалів має досвід консультаційного центру, який допомагає підприємцям успішно працювати як на вітчизняному ринку, так і виходити на європейський. Гуртом завжди краще, особливо у нашій країні, де щодня – якісь несподіванки. На цьому акцентували увагу учасники дискусії.

Не забуваймо, що «Україна, – як каже Іван  Салій, – має вдосталь природних ресурсів, надр і вона приваблива для інвестицій, відкриття дочірніх підприємств європейських лідерів. І це добре».


На фото персони із розділу Будівельної Вікіпедії "Популярні особистості будівельної галузі": Іван Салій, Світлана Шах









Фото: Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів, Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal
Текст: Леонід БОРИСЕНКО


 
 
Интересные новости:
18.03.2019
3983
Статистика свідчить, що всього за 2018 р. підприємствами країни виконано робіт на суму 136,27 млрд г...
18.03.2019
7015
Деловой тур на предприятие КАМБИО - уникальное украинское производство бетонных изделий...
22.02.2019
3241
Застройщикам невыгодно строить энергоэффективное жилье...
13.03.2024
1285
На засіданні Комітету Будівельної палати України з питань міжнародного співробітництва та виставково...
13.03.2024
3831
07 березня КБУ провела зустріч з представниками фінського бізнесу для обговорення співпраці фінських...
11.03.2024
4316
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з круглого столу "Фінсько-українська ініціатива по відновл...