РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

ВАЖЛИВО: В Україні з'явиться реальний безбар’єрний простір

 Мінрегіон затвердив новий ДБН “Інклюзивність будівель і споруд”.

5323 05.12.2018 в 08:21


Україна без бар’єрів

3 грудня 2018 року на Всеукраїнській нараді зі створення безперешкодного середовища під головуванням Президента України Петра Порошенка у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України було презентовано нові державні будівельні норми щодо доступності - ДБН В.2.2-40:2018 “Інклюзивність будівель і споруд”.

“Важливий фактор доступності - це універсальний дизайн або розумне пристосування об’єкта чи послуги. Відмова у такому пристосуванні є дискримінацією великої кількості людей, що є абсолютно неприйнятним.

Це порушення норм Конвенції і неприйнятно для України як цивілізованої європейської держави. Тому для того, щоб проектувати правильно, Мінрегіоном були розроблені і наразі презентовані нові державні будівельні норми”, - наголосив Президент Петро Порошенко, відкриваючи нараду.




У свою чергу, Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко підкреслив важливість розробки та впровадження нових державних будівельних норм.

“Ці державні будівельні норми на відміну від попередніх, стають обов’язковими. І всі інші ДБН, які сьогодні розробляються і приймаються, також враховують потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп. Новий окремий ДБН має зробити прорив у галузі, щоб всі нові об’єкти будувалися доступними”, - підкреслив він.

Рада заборонила приймати в експлуатацію новобудови без урахування потреб людей з інвалідністю

Новий ДБН вже затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 327 від 30 листопада 2018 року. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе. Найближчим часом новий ДБН буде опублікований в офіційному віснику Міністерства, після чого через 3 місяці вступить в силу. Це означає, що вже навесні наступного року він запрацює.




“Ці норми розроблені для створення безбар’єрного простору для всіх категорій людей з інвалідністю: з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності та інших маломобільних груп: людей похилого віку, вагітних жінок, батьків з дітьми та інших. Сьогодні 90% всіх збудованих пандусів є неправильно влаштованими, а переважна кількість людей взагалі не знають, що таке тактильна плитка. Так не має бути і новий ДБН, у першу чергу, направлений на ефективне вирішення цієї проблеми”, - відмітив Лев Парцхаладзе.

ДБН “Інклюзивність будівель і споруд” є обов’язковим до виконання. У ньому наведені всі необхідні технічні характеристики влаштування елементів безбар’єрності, а також конкретні візуальні приклади, як це потрібно робити. Зокрема, у документі йдеться про влаштування:

  • пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;
  • тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, інших візуальних елементів і аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору;
  • дублювання важливої звукової інформації текстами, організації сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху

та інші важливі зміни.



Практична дія нового ДБН сприятиме створенню універсального громадського простору, доступного для кожного.

Довідково:

Створення реального безбар’єрного простору для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп є однією із першочергових вимог у зв’язку з ратифікацією Конвенції ООН про права людей з інвалідністю та Угоди про Асоціацію з ЄС.

Проект нового ДБН розроблений на заміну діючого ДБН В.2.2-17:2006 “Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”.



Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Хочете дізнатись більше про нові ДБН? 
Читайте новини в спецтемі «Оновлення ДБН» на Головному будівельному порталі України >>>

Джерело: прес-служба Лева Парцхаладзе

 
 
Интересные новости:
05.12.2018
2634
З прийняттям законопроекту пандус або інші спеціальні засоби доступності можуть встановлюватися без ...
04.12.2018
3353
Нові ДБН щодо фасадної теплоізоляції дозволять щорічно заощаджувати до 15% тепла. ...
03.12.2018
3350
Транспортно-пересадочні вузли повинні забезпечувати максимально комфортну та швидку пересадку пасажи...
24.08.2023
2042
Проектом наказу пропонується затвердити зміни, якими визначити особливості розроблення розділу або ч...
24.08.2023
1802
Встановлюються чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових тунелів на дорогах та залізничних ш...
15.08.2023
2998
Документ встановлює чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових захисних споруд, а також рекон...