РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Боротьба з корупцією: довгоочікуваний круглий стіл «влада vs бізнес»

На засіданні були представлені шляхи та механізми боротьби з корупцією
4459 09.11.2018 в 18:04






В Мінрегіоні розповіли про плани щодо скасування пайового внеску та запуску "електронного кабінету забудовника"-ПРОЗОРА ДАБІ

В минулому році одним з важливих факторів, який вплинув на зростання України в Doing Business за будівельним компонентом, було зниження пайового внеску в розвиток інфраструктури. У рейтингу враховувалося, що Київ знизив ставку пайової участі до 2% (з 10%). Для позиції в рейтингу це була позитивна зміна. Але не для країни в цілому, так як при розрахунках враховуються тільки дані Києва. Якщо розглядати питання пайового внеску в масштабі всієї країни, то проблема залишається невирішеною і він продовжує діяти. Чому це проблема? Дуже просто - пайовий збір в тому вигляді, в якому був придуманий і введений, давно віджив своє, і його потрібно відмінити”, - про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Скасування пайового внеску


Геннадій Зубко, Зубко Геннадій

Він нагадав, що у Верховній Раді вже зареєстрований законопроект №8124 (раніше №6540) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні, який окрім всього, пропонує повне скасування пайового внеску в Україні.

За словами заступника Міністра, цей законопроект потрібно прийняти якнайшвидше, тому що пайовий внесок зараз вже не виконує свою головну функцію - розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів. Крім того, він породжує високі корупційні ризики зі сторони органів місцевого самоврядування, адже цільове використання цих коштів ніким не контролюється.

Розмір пайового внеску розраховується на підставі загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта, що визначається відповідно до будівельних норм, державних стандартів і правил. Так, граничний розмір пайової участі для нежитлових будівель та споруд складає 10% від загальної кошторисної вартості будівництва, для житлових будинків - 4%. При цьому в загальному об’ємі доходів місцевих бюджетів вага пайової участі не досягає і 1%. За інформацією обласних державних адміністрацій, протягом 2014-2017 років за рахунок пайової участі здійснювалися в основному поточні ремонти (заміна даху, вікон).

В окремих населених пунктах - капітальні ремонти деяких об’єктів соціальної інфраструктури. За рахунок лише часткового залучення цих коштів були побудовані дошкільні навчальні заклади: у Вінницькій і Полтавській області - по одному, в Івано-Франківській - 3. “Тобто по факту на будівництво нових дитячих садків, шкіл та іншої інфраструктури не витрачається практично ні копійки”, - додав Лев Парцхаладзе.




У заході, що відбувся 7 листопада під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, взяли участь Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев, перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський, представники Конфедерації будівельників України, профільних асоціацій, українських та іноземних компаній-інвесторів.На думку заступника Міністра, повна відміна пайової участі дозволить не тільки унеможливити корупцію в цій сфері, а й покращити інвестиційну привабливість країни, що в свою чергу позитивно позначиться на позиції України у подальших рейтингах.

В Мінрегіоні планують скасувати пайовий внесок

“Експерти дають позитивні прогнози подальшого підвищення України в рейтингу Doing Business за будівельним показником і в наступному році. І наша мета - потрапити в ТОП-20 Doing Business за компонентом “Отримання дозволів на будівництво” - може бути досягнута. Для цього потрібно серед іншого провести одну важливу зміну в галузі - скасувати пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту по всій Україні”, - резюмував Лев Парцхаладзе.


«Прозора ДАБІ» та «Електронний кабінет забудовника»


«Електронний кабінет забудовника» та підключення місцевого самоврядування до онлайн-платформи «Прозора ДАБІ» – важливі кроки на шляху до відкритої взаємодії держави та учасників будівельного ринку. Про це йшлося під час відкритої дискусії Мінрегіону та Держархбудінспекції з представниками будівельної галузі і профільними асоціаціями.

Будівельний бізнес відзначив ефективність роботи запущеної у жовтні онлайн-платформи «Прозора ДАБІ», що дійсно стала якісним сервісом у дозвільних процедурах та контрольно-інспекційних заходах у будівництві. Система забезпечила публічність проходження зазначених процедур та унеможливила ризики зловживань.

«Розпочатий процес не зупинити. Дякуючи учасникам містобудівної діяльності за конструктивний відвертий діалог, неурядовим організаціям за співпрацю, ДАБІ сьогодні максимально відкрита та готова до змін, яких вимагає час та розвиток галузі», - зауважив Олексій Кудрявцев.

Олексій Кудрявцев, Кудрявцев Олексій

За його словами, сьогодні «Прозора ДАБІ» поширюється на всі регіони України щодо будівництв із значним класом наслідків, а також об’єктів із середніми наслідками, дозвільну документацію на які опрацьовують територіальні органи ДАБІ. У пріоритетних планах – підключення до системи і місцевих органів самоврядування, що у рамках децентралізації функцій держархбудконтролю мають власні інспекції.

«Крім того, спільно з урядово-громадською ініціативою «Разом проти корупції» ми розглядаємо питання створення електронних кабінетів для будівельників, що означає максимальний перехід на онлайн-спілкування. Буде електронний кабінет, будь ласка, давайте в ньому спілкуватись, і кожен буде бачити, де який документ, термін розгляду, яка стадія будівництва тощо», - додав Олексій Кудрявцев.

Електронний кабінет міститиме всю документальну інформацію про об’єкт будівництва: з моменту подачі заяви про початок підготовчих робіт до введення в експлуатацію. Це має звести до мінімуму можливість виникнення корупційних ризиків між забудовником та ДАБІ.



Завантажити повну версію презентації у форматі PDF >>>


Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко наголосив, що дозвільні процедури у будівництві мають бути максимально прозорими і простими: «Сьогодні першочергове завдання для ДАБІ – відпрацювати разом з бізнесом нову концепцію роботи через запровадження електронного кабінету забудовника з підключенням всіх необхідних реєстрів. Створення нового сервісу максимально усуне чиновника з дозвільних процедур. Наступне нововведення, яке буде запроваджене найближчим часом — підключення органів місцевого самоврядування до системи «Прозора ДАБІ».




В Мінрегіоні розповіли, коли запустять "електронний кабінет забудовника"

Перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський відзначив, що ініціативи Мінрегіону та ДАБІ є надзвичайно важливими й актуальними, адже боротьба із корупцією – важлива складова на шляху до розбудови демократичної європейської держави. Відповідно на законодавчому рівні також вживаються усі заходи, щоб містобудівна галузь мала гідну підтримку: «Ви дійсно тут бачите команду, яка робить все для того, щоб побороти корупційне явище, але ця команда набагато ширша. Це і Президент України, який знає ситуацію і особисто опікується наведенням порядку в будівельній галузі, це і Прем’єр-міністр України, який дає відповідні доручення, і Генпрокурор, який долучився і дуже серйозно підтримав будівельників. Я впевнений, що найближчим часом ми зможемо сказати, що ті зміни, які започатковані, вже незворотні».



Засідання мінрегіонбуду



Дмитро Андрієвський, Андрієвський Дмитро



Лев Парцхаладзе, Парцхаладзе Лев

Микола Толмачов, Толмачов Микола






Джерело: прес-служба КМУ
Фото: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal

 
 
Интересные новости:
28.09.2018
4273
Застройщиков хотят заставить платить белые зарплаты и строить садики. Это грозит заморозкой строек...
28.09.2018
3994
Тотальні перевірки будівництва і, як результат, – корупція, в Україні перманентні. Перевірки і...
14.09.2018
7760
Мінрегіон провів нараду з представниками територіальних органів ДАБІ та будівельного бізнесу...
01.01.2000
371
Декілька відео за 2017-2023 роки...
06.06.2023
1758
Також до контролю за доступом буде долучена громадськість...
04.04.2023
1268
Паркінг буде підземно-наземним – таким, як побудували в столичному зоопарку, площа приміщень п...