РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.788 EUR: 42.382
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.788
EUR 40.000 41.000 42.382
USD 39.470 39.830 39.788
EUR 42.100 42.720 42.382
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

В Мінрегіоні планують скасувати пайовий внесок

В Мінрегіоні сподіваються, що подальші дії сприятимуть підвищенню рейтингу країни
2722 08.11.2018 в 08:07



Скасувати пайовий внесок


Мінрегіон сподівається на швидке скасування пайового внеску, що дозволить Україні продовжити тенденцію стабільного підвищення у Doing Business.

“У минулому році одним з важливих факторів, який вплинув на зростання України в Doing Business за будівельним компонентом, було зниження пайового внеску в розвиток інфраструктури. У рейтингу враховувалося, що Київ знизив ставку пайової участі до 2% (з 10%). Для позиції в рейтингу це була позитивна зміна. Але не для країни в цілому, так як при розрахунках враховуються тільки дані Києва. Якщо розглядати питання пайового внеску в масштабі всієї країни, то проблема залишається невирішеною і він продовжує діяти. Чому це проблема? Дуже просто - пайовий збір в тому вигляді, в якому був придуманий і введений, давно віджив своє і його потрібно відмінити”,- повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Він нагадав, що у Верховній Раді вже зареєстрований законопроект №6540 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні, який окрім всього, пропонує повне скасування пайового внеску в Україні

За словами заступника міністра, цей законопроект потрібно прийняти якнайшвидше, тому що пайовий внесок зараз вже не виконує свою головну функцію - розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів. Крім того, він породжує високі корупційні ризики зі сторони органів місцевого самоврядування, адже цільове використання цих коштів ніким не контролюється.

В Мінрегіоні обговорили важливі питання щодо ситуації в будівельній галузі країни

Розмір пайового внеску розраховується на підставі загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта, що визначається відповідно до будівельних норм, державних стандартів і правил. Так, граничний розмір пайової участі для нежитлових будівель та споруд складає 10% від загальної кошторисної вартості будівництва, для житлових будинків - 4%. При цьому, в загальному об’ємі доходів місцевих бюджетів вага пайової участі не досягає і 1%. За інформацією обласних державних адміністрацій, протягом 2014-2017 років за рахунок пайової участі здійснювалися в основному поточні ремонти (заміна даху, вікон). В окремих населених пунктах - капітальні ремонти деяких об'єктів соціальної інфраструктури. За рахунок лише часткового залучення цих коштів були побудовані дошкільні навчальні заклади: у Вінницькій і Полтавській області - по одному, в Івано-Франківській - 3.“Тобто, по факту на будівництво нових дитячих садків, шкіл та іншої інфраструктури не витрачається практично ні копійки”,- додав Парцхаладзе.

На думку заступника міністра, повна відміна пайової участі дозволить не тільки унеможливити корупцію в цій сфері, а й покращити інвестиційну привабливість країни, що, в свою чергу, позитивно відобразиться на позиції України у подальших рейтингах. “Експерти дають позитивні прогнози подальшого підвищення України в рейтингу Doing Business за будівельним показником і в наступному році. І наша мета - потрапити в ТОП-20 Doing Business за компонентом “Отримання дозволів на будівництво” - може бути досягнута. Для цього потрібно серед іншого провести одну важливу зміну в галузі - скасувати пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту по всій Україні”, - резюмував Парцхаладзе.

Детальніше ознайомитись із проектом можна за посиланням.

Джерело: прес-служба Лева Парцхаладзе

 
 
Интересные новости:
08.11.2018
3335
Глава "Укравтодора" рассказал, сколько будет стоить проезд по платным дорогам в Украине...
08.11.2018
4826
5 областей Украины провалили дорожные ремонты в этом году...
23.04.2024
1548
В 2024 році бюджет міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури був скорочений на ...
23.04.2024
2587
Орієнтовний обсяг інвестицій становитиме 1,5 млн євро. Завод планують збудувати у Березані...
23.04.2024
3494
Для вирішення цієї проблеми існують два способи – або знайти ці мільйони робочих рук, або підв...