РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Умови державної програми «Доступне житло» вдосконалено

Наступним, по-державницькому мудрим кроком назустріч очікуванням людей має стати належне фінансування житлових програм з бюджету держави
2959 18.10.2018 в 08:17




Кабінет Міністрів удосконалив постанову

Кабінет Міністрів України 10 жовтня ц.р. ухвалив Постанову №819 «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом». Цим документом затверджено Порядок надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом і Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла.

- Ухвалення постанови №819 – це рішення, на яке зачекалося суспільство. Адже потреба українців у власному житлі величезна, і небагато людей мають змогу вирішити це питання самотужки, без підтримки держави, - заявив голова правління Державного фонду молодіжного житлового будівництва Фонду Сергій Комнатний.

- Зроблено важливий крок до унеможливлення впливу чиновника на реалізацію програми «Доступне житло», усунення потенційних можливостей для корупції, підвищення ефективності використання бюджетних коштів, - зазначив очільник Фонду.

При цьому основні засади програми «Доступне житло» залишилися незмінними. 30 відсотків вартості житла за програмою громадянам і надалі компенсуватиме державний бюджет, а учасники АТО і внутрішньо переміщені особи, як і 2017 року, отримуватимуть 50 відсотків компенсації.

Постанова набула законної сили. Відтак у Держмолодьжитлі очікують на відновлення фінансування програми «Доступне житло». Рестарт програми матиме значний соціальний та економічний ефект. Залучивши з держбюджету 100 млн грн, залучаємо в будівельну галузь не менше 150 млн грн коштів громадян і кошти співфінансування з місцевих бюджетів.

- Наступним, по-державницькому мудрим кроком назустріч очікуванням людей має стати належне фінансування житлових програм з бюджету держави – відповідно до бюджетного запиту Держмолодьжитла, який на програму «Доступне житло» становить 1 млрд грн на рік, - зазначив Сергій Комнатний.

Також очільник Фонду поінформував про 4 кроки, які повинен зробити громадянин, щоб узяти участь у зазначеній програмі. Відповідна інформація буде представлена на офіційному інтернет-сайті Держмолодьжитла.

Довідка. Постанова №819 «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом» розроблена Мінрегіоном і Держмолодьжитлом і спрямована на оптимізацію умов програми надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла.

Внесено зміни та об’єднано в цілісний документ дві постанови Кабінету Міністрів України:

- №140 від 11 лютого 2009 р. (зі змінами від 22.09.2017 р.) «Про затвердження Порядку забезпечення громадян доступним житлом»,

- №193 від 29 лютого 2012 р. «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла».

При цьому основні положення програми «Доступне житло» залишилися незмінними. 30 відсотків вартості житла за програмою громадянам і надалі компенсуватиме державний бюджет, а учасники АТО і внутрішньо переміщені особи, як і 2017 року, отримуватимуть 50 відсотків такої компенсації.

Після ухвалення документу в Держмолодьжитлі чекають на надходження 100 млн грн, передбачених на реалізацію програми в держбюджеті України 2018 року. Завдяки цим коштам до кінця року придбають власне житло понад 300 сімей в усіх регіонах держави. 

Постанова «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом», зокрема, передбачає:

- учасник програми самостійно обиратиме житло для придбання, у т.ч. готове житло від забудовника – з процесу прибрано міжвідомчу комісію;

- учасник програми самостійно обиратиме банк, у якому він відкриватиме рахунок, з якого здійснюватиметься платіж за обране житло;

- обмеження вартості, за якою може бути придбане житло учасниками програми, граничною вартістю;

- створення комісії Мінрегіону для схвалення переліку осіб на отримання державної підтримки;

- зниження верхньої межі рівня доходу учасників програми – дохід сім'ї не має перевищувати трикратного розміру середньомісячної зарплати в регіоні на особу;

- обмеження площі житла, яке може бути придбано в рамках програми, відповідно до чисельності сім’ї;

- удосконалення розподілу коштів між регіонами – розподіл буде здійснюватися пропорційно до кількості населення в регіоні;

- учасник програми протягом 3 років має підтверджувати проживання у придбаному житлі – забороняється продаж такого житла протягом цього часу;

- Держмолодьжитло забезпечує відкрите інформування про учасників програми – як про тих, хто виявив бажання взяти в ній участь, так і про тих, хто придбав житло за програмою.


Источник: прес-служба Держмолодьжитло

 
 
Интересные новости:
18.10.2018
4267
Киевское жилье скатывается в цене. 5 причин удешевления с прогнозами...
18.10.2018
2727
В наступному році ціни на українські будматеріали та послуги будівельників безумовно будуть зростати...
19.04.2024
2335
В США було схвалено запит на отримання дозволу на збільшення висоти хмарочоса, який має намір стати ...
19.04.2024
2308
В основі програми – популяризація професії реставратора, відкриття у вишах по всій країні відп...