РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.788 EUR: 42.382
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.788
EUR 40.000 41.000 42.382
USD 39.470 39.830 39.788
EUR 42.100 42.720 42.382
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Платформа "Прозора ДАБІ" йде в онлайн

Держархбудінспекція переводить у публічну площину основні напрямки своєї діяльності
3306 10.10.2018 в 08:00




Процедури будівництва виносять в онлайн-площину

Держархбудінспекція переводить у публічну площину основні напрямки своєї діяльності. З цією метою розширюється функціонал онлайн-платформи ПРОЗОРА ДАБІ, що вже працює на офіційному сайті органу держархбудконтролю. На цьому наголосив 9 жовтня Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев.

За його словами, лише відкритістю та публічністю можливо ефективно впорядкувати процеси у містобудівній діяльності та забезпечити захист інтересів як громадськості, так і забудовників. Тому прийнято рішення винести процедури в будівництві в онлайн-площину.

Сьогодні ПРОЗОРА ДАБІ – це відкрита система розгляду дозвільних документів щодо об’єктів будівництва із значним класом наслідків (відповідальності) – СС3. Забудовники в онлайн режимі можуть відслідкувати кожен етап розгляду поданої до Держархбудінспекції документації – на отримання дозволу, внесення змін чи видачу сертифіката.

Однак до кінця місця до онлайн-платформи буде підключено всі територіальні органи ДАБІ та у системі відображатиметься інформація по об’єктах із середнім класом наслідків (СС2).

Крім того, онлайн-платформа вже доповнена Відкритою системою проведення інспекційних заходів у будівництві, до якої послідовно підключають територіальні органи Держархбудінспекції.

У системі міститиметься інформація про всі позапланові перевірки щодо об’єктів незначного, середнього та значного класу наслідків, замовниками яких є юридичні особи.

За адресою будівництва чи назвою замовника кожен зможе отримати вичерпні відомості щодо підстав проведення перевірок, дати видачі направлення на перевірку та результатів позапланового контрольно-інспекційного заходу.

Таким чином, громадяни отримають реальну картину того, що відбувається у сфері містобудування їх регіону. Знатимуть, що та як будується на їх території. А суб’єкти містобудування зможуть перевірити законність проведення контрольно-інспекційних заходів щодо них.

«Це додаткова гарантія для забудовника, що до нього не прийшли з перевіркою просто так, що не має зловживань. Він зможе зайти в систему та побачити підстави перевірки, що є направлення, тобто все робиться у рамках закону», – відзначив Олексій Кудрявцев.

Голова Держархбудінспекції також наголосив, що сервіс допоможе виявити можливі зловживання і з боку запитувачів, які звертаються до ДАБІ щодо проведення перевірок. Адже інформація про заявників також відображатиметься в системі.

«Сьогодні є випадки, коли до нас звертаються, наприклад, з Києва про проведення перевірок будівництва в Херсонській області. Є й такі, що надсилають по 5-7 звернень в день щодо взагалі різних об’єктів будівництва. ПРОЗОРА ДАБІ продемонструє реальну картину, хто дійсно занепокоєний незаконною забудовою на своїй території, біля свого будинку чи у історичних частинах міст, а хто просто маніпулює наданими законом можливостями. Із запровадженням онлайн-платформи публічною стає як робота органів держархбудконтролю, так і забудовників та усіх інших учасників містобудівного процесу», – зауважив Олексій Кудрявцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ:
Украинским строителям разрешат строить с нарушением норм


Источник: ДАБІ

 
 
Интересные новости:
28.09.2018
2955
ДАБІ йде на зустріч кожному: як легалізувати самобудови за спрощеним механізмом...
27.09.2018
3505
Онлайн-платформа «Прозора ДАБІ» робить дозвільні процедури у будівництві публічними.&nbs...
22.09.2018
3916
Державна архітектурно-будівельна інспекція України запускає пілотний проект "Прозора ДАБІ"...