РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Дозволи на будівництво тепер будуть публічними: "Прозора ДАБІ"

Онлайн-платформа «Прозора ДАБІ» робить дозвільні процедури у будівництві публічними. 
3497 27.09.2018 в 08:36




Прозорість має зменшити корупційні ризики

Онлайн-платформа «Прозора ДАБІ» робить дозвільні процедури у будівництві публічними. Про це Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко наголосив під час презентації онлайн-платформи проходження дозвільних процедур у будівництві «Прозора ДАБІ». 

«Система дозволить чітко зрозуміти, на якому рівні відповідальності і де саме знаходиться прийняття рішень, що унеможливлює зловживання. Ми повністю усуваємо процедуру походів забудовників до чиновника і переводимо їх взаємодію в електронну площину. Іншими словами, максимально децентралізуємо функції держархбудконтролю. Он-лайн платформа «Прозора ДАБІ» дуже важлива і для людей, які часто виступають проти незаконних забудов. Відтепер вони зможуть побачити, що саме відбувається на їх території і яким чином приймаються рішення», — наголосив Геннадій Зубко.

Він підкреслив, що Мінрегіон поступово йде до наведення ладу в будівельній галузі. В 2016 році були прийняті європейські норми щодо класу наслідків (відповідальності) у будівництві. Відійшли від категорій у будівництві, що дозволяло створювати величезні корупційні ризики. Впровадили класи наслідків СС1, СС2, СС3, що дало можливість Україні піднятися у щорічному рейтингу Doing Business з 140-ї на 35-ту позицію за індикатором отримання дозволів на будівництво.

У 2018 році впроваджена «амністія» для будівель, збудованих без дозвільної документації. Це переважно приватне житло до 300 кв. метрів у сільській місцевості. Відтепер українці зможуть отримати право власності на таке житло і приватизувати його.

«Ми рухаємося у наведенні ладу в державно-будівельних нормах (ДБН). Я розумію, що ми наступаємо зараз на чийсь «великий мозоль», і проти Мінрегіону висунуто ряд судових позовів про скасування нових ДБН щодо містобудування та планування територій. Але ми розуміємо, що ці позови не проти нових ДБН, які не змінювалися з 2002 року, вони проти комфорту і безпеки українців», – наголосив Геннадій Зубко.

Раніше, подаючи документи, забудовники автоматично потрапляли у ситуацію невизначеності – чи прийнято їх документи, коли їх буде розглянуто та у кого можна отримати інформацію про прийняте рішення. Хтось чекав на офіційну відповідь, інші шукали додаткову ланку зв’язку чи шляхи прискорення процесу.

Сьогодні вже на наступний день, після подачі документів, замовник будівництва може знайти в системі «Прозора ДАБІ» вхідний номер та кінцеву дату розгляду поданих документів. Далі у визначені терміни – он-лайн дізнатися про результат. У разі відмови у видачі дозволу чи сертифіката в системі відображатиметься перелік зауважень та прізвище посадової особи, що прийняла відповідне рішення.

На першому етапі у системі «Прозора ДАБІ» відображається інформація щодо об’єктів будівництва із значним класом наслідків (відповідальності). Це проекти, реалізація яких має важливе значення для розвитку регіонів та навколо яких виникає найбільше корупційних ризиків. Однак найближчим часом проект охопить і об’єкти із середнім класом наслідків.

«Саме за допомогою такого формату ми забезпечимо нову якість дозвільних процедур у будівництві. Зручно це комусь чи ні, однак всі працюватимуть за єдиними стандартами, а суб’єкти містобудування матимуть рівні прозорі умови для розвитку своєї діяльності. «Прозора ДАБІ» покладе край здобутим за минулі роки штампам про закритість системи держархбудконтролю», - відзначив Голова Держархбудінспекції.

Крім того, з 1 листопада Держархбудінспекція відкриє доступ до інформації про проведення позапланових перевірок. Інформація ж про планові перевірки публікується на інспекційному порталі ще з квітня в рамках Меморандуму про співпрацю між ДАБІ та BRDO.


ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ:
Прозора ДАБІ: чи стане інспекція відкритою для забудовників


Источник: Урядовий портал

 
 
Интересные новости:
22.09.2018
3914
Державна архітектурно-будівельна інспекція України запускає пілотний проект "Прозора ДАБІ"...
10.10.2018
3297
Держархбудінспекція переводить у публічну площину основні напрямки своєї діяльності...
28.09.2018
2947
ДАБІ йде на зустріч кожному: як легалізувати самобудови за спрощеним механізмом...