РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Перша виставка у захопленній будівлі на Рейтарській: фотозвіт

Дев’ятого серпня у приміщенні на Рейтарській 8Б, де до нещодавнього часу розташовувся арт-центр Educatorium, а зараз – простір «Речовий доказ», відкрилася перша виставка друкованої графіки.

2855 20.08.2018 в 07:04

Дев’ятого серпня у приміщенні на Рейтарській 8Б, де до нещодавнього часу розташовувся арт-центр Educatorium, а зараз – простір «Речовий доказ», відкрилася перша виставка друкованої графіки.

 

 Хмарочос

У липні адміністрація Educatorium заявила, що арт-центр закривається, оскільки новий власник будівлі у кілька разів підняв вартість оренди. За даними проекту Наші гроші, будівлю купила фірма «Георгієвський резиденс», що належить Олександру Глімбовському, тестю екс-голови ДФС Романа Насірова, та сестрі народного депутата Олеся Довгого Оксані Гуляєвій.

 арт-центр

Навколо Educatorium сформувалася ініціативна група, яка вирішила засквотувати будівлю і не дозволити виселення художників. Ядро цієї групи – люди, пов’язані з правими рухами, зокрема «Нацкорпусом», «Азовом», «Правим сектором», ветерани АТО та ультрас «Динамо». Зокрема, серед учасників – «азовець» і ультрас Ігор «Маляр» та голова одеського осередку «Правого сектора» Сергій Стерненко, який у травні потрапив на шпальти через смертельне поранення людини, яка скоїла на нього напад.

речовий доказ

Керівник – Назарій Кравченко, учасник руху ультрас «Динамо», співзасновник Цивільного корпусу «Азов», колишній заступник голови «Нацкорпусу» та учасник АТО у складі батальйону «Азов». Каже, що сам вже вийшов із партії Нацкорпус, а учасники протесту формально не представляють ніякі організації.

Экспозиции

Кравченко розповів «Хмарочосу», що познайомився з людьми, які збиралися в Educatorium, після Майдану і не очікував, «що матиме з ними щось спільне». За його словами, саме від цього осередку почалася активність на Рейтарській: поява низки малих бізнесів, таких як кафе «Каштан» і Zigzag, магазини Kapkan, Riot Division, Syndicate, перукарня Haze, барбершоп Chop Chop тощо.

выставка

Кравченко розповів, що все почалося з появи у липні силової групи з 200 «тітушок», при чому деяких він знав «по спорту». Після цього він дізнався, що відбувся тендер на придбання будівлі на Рейтарській 8Б та сусідньої лікарні. Переможців аукціону не розголошували, але сума склала 9,5 млн грн.

экспонат

На третій день після тендера у лікарні сталася пожежа, її загасив бармен із розташованого поруч кафе Zigzag.

 выставка

«Після невдалого підпалу всім художнім локаціям, які знаходилися в цьому приміщенні, сказали виселятися. Кому сказали просто щоб забирались геть, кому сказали нову ціну за аренду, в сім разів більшу, ніж була до цього. І хоч були домовленості до кінця року, їх все рівно почали виселяти», – розповів Кравченко.

 

 

Сквотери завісили будівлю банерами «Речовий доказ» і «Рейтарська спільнота проти рейдерської сволоти», а також сповістили управителям і охоронцям, що беруть приміщення під свій контроль. Проведення виставок і лекцій – також форма протесту.

 

 

Серед вимог – забезпечити недоторканність заповідної зони на Рейтарській і Георгіївському провулку; облаштувати локацію для сімейного та туристичного відпочинку з дитячим майданчиком і літнім кінотеатром; створити музей Георгія Нарбута, який жив і працював в Георгіївському провулку 11; створити мистецький кластер, артшколу і громадський проект – Рейтарську спільноту, а також надати спільноті повне самоврядування.

выставка

За словами Кравченка, кілька людей лишаються чергувати тут на ніч, також є «група швидкого реагування». Поки що силове простистояння відбувалося один раз.

 

«Я відійшов на обід, залишилися дівчата. І охоронці намагалися зачинити двері і блокувати вхід. Тому довелося двері вибити, а з охоронцями провести виховну бесіду. Після того не було намагань силового впливу», – розповів він.

За його словами, 2013 року суд дав дозвіл на будівництво і облаштування паркінга на території сусідньої лікарні. На четвертому поверсі розташовано «офіси Насірова і Довгого». Наразі на будівлю на Рейтарській 8Б накладено арешт і вона фігурує в матеріалах справи як речовий доказ, що й дало назву ініціативі.

выставка

 

Місяць тому в коментарі виданню Апостроф Насіров підтвердив, шо власником будинку є його тесть Олександр Глімбовський. Водночас Насіров стверджує, що в того немає інших планів, окрім як ремонту приміщень і фасаду. Він також запевняє, що художників не виселили, а навпаки «вселили», запропонувавши оренду в розмірі 2,5 долари за квадратний метр.




Джерело: Хмарочос

 
 
Интересные новости:
20.08.2018
3024
Принимавший участие в подготовке к параду «Бук», врезался в здании БЦ Astarta на Подоле...
17.08.2018
2790
Использование системы рекуперации воздуха в квартирах и газовые котлы конденсационного типа дают воз...
17.08.2018
2696
Среди крупнейших должников – население и предприятия жизнеобеспечения города коммунальной форм...
06.03.2024
2446
Відповідне рішення вже ухвалила Київська обласна рада...
09.02.2024
3093
Проєктна документація ремонту тунелю між Либідською і Деміївською досі не готова. А для її експертиз...
14.12.2023
3815
Автори стінопису зобразили українських захисників та застиглих у камені воїнів минулого...