РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Якісна сировина – запорука успіху продукції ПАТ «Дікергофф Цемент Україна»

Спеціалісти ПАТ «Дікергофф Цемент Україна» розповіли про значення контролю якості на всіх етапах видобування та переробки сировини при виробництві якісного цементу
2332 26.09.2016 в 12:58


Якість будь-якої продукції напряму залежить від складових, з яких вона виготовляється. Найсмачніше варення може вийти тільки з відбірних, стиглих і солодких ягід. Найкомфортніше і улюблене плаття спочатку було полотном натуральної бавовняної або лляної тканини вищого ґатунку. Ця тенденція стосується і нашого виробництва, адже тільки з найкращої сировини: вапняку, крейди, глини, каоліну та інших, можна отримати якісний цемент, який відповідатиме всім нормам і зможе сміливо складати конкуренцію на будівельному ринку.


Цемент виготовляється шляхом подрібнення в обертових млинах його напівфабрикату – клінкеру, але щоб отримати готову продукцію треба пройти чималий шлях.

Першим кроком до виготовлення міцного якісного цементу є кар`єри з високоякісною сировиною, а саме: карбонатними та глинистими породами. Карбонатні породи цінні для нас насамперед вмістом оксиду кальцію, масова частка якого повинна становити не менше 47%. В подальшому саме цей оксид стає основною складовою цементу. До таких порід відносяться вапняк, ракушняк, крейда, метаморфічні або осадові  гірські породи доломітового, карбонатно-глиняного і вапнякового складу.

Кар’єри нашої компанії забезпечують виробництво крейдою та вапняком. На відміну від крейди, яка володіє стабільним хімічним складом та легко подрібнюється, вапняки набагато важче піддаються процесу помелу, а їх хімічний склад коливається в залежності від глибини залягання, особливостей місцевості, часу утворення та багатьох інших факторів. Глиняні породи, такі як глина, суглинок або глиняний сланець, при зволоженні  стають пластичними і розбухають. Вони використовуються як компоненти, що багаті на оксид алюмінію, який в подальшому входить до складу рідкої фази клінкерної гранули в якості трьохкальцієвого алюмінату, без якого неможливо досягти необхідну міцність у ранні строки. На наших заводах для приготування глиняного та суглинкового шламу використовуються бовтанки, які забезпечують постійну гомогенізацію виготовленого шламу.

Важливу роль у виробництві клінкеру відіграють залізовмісні добавки, основною складовою яких є оксид заліза. Завдяки цьому окису у клінкері утворюється рідка фаза та мінерал алюмоферит, що забезпечує марочну міцність.

Для виготовлення кінцевого продукту також застосовується допоміжна сировина, така як шлак, у вигляді мінералогічної добавки, вугілля – в якості пального та гіпс, який виступає в ролі регулятора термінів тужавлення.

Контроль якості проводиться на всіх можливих етапах видобування та переробки сировини. Це дає можливість регулювати і корегувати роботу по мірі необхідності в будь-який момент. Також, за допомогою сучасного обладнання виробничих лабораторій, такого як лабораторні млини, плавильні машини «Вулкан» та ренгеноспектральних аналізаторів, визначається хімічний склад сировини.

Все вище написане – лише перші кроки на шляху до готового цементу, але вони є для нас найважливішими. Сировина – це скелет всього виробництва і від її якості залежить кінцевий результат, тоді як лабораторія – це душа заводу, яка працює в тісному контакті з усіма виробництвами, в тому числі кар’єром та сировинним відділом. І тільки «вклавши душу» можна отримати  не тільки кількість, але і якість.

 

Автори статті
– Марина Кравченко, інженер-лаборант з вугілля «ЮГцемент філії»
– Олена Семілєт, заступник начальника виробничої лабораторії і ВТК «ЮГцемент філії»

Науковий редактор
– Оксана Філенкова, начальник виробничої лабораторії і ВТК «ЮГцемент філії»


Джерело: ПАТ «Дікергофф Цемент Україна»
Інформацію опубліковано на правах реклами

 

Похожие статьи:
23.09.2016
1879
З настанням осені питання утеплення будинку стає особливо актуальним, адже невдовзі перші холоди. Ді...
27.02.2024
1495
Узнайте больше о разновидностях и главных характеристиках строительного песка...
26.12.2023
2390
PENETRON представив інноваційні матеріали, що проникають глибоко в бетон, увʼязуючи елементарні...
0001