РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Реставрація меблів за допомогою байцування

Як повернути до життя улюбленим дерев'яним меблям, які впродовж багатьох років служби втратили привабливий зовнішній вигляд? Дізнайтесь поради експертів.
4112 25.05.2016 в 15:49


Рано чи пізно настає момент, коли меблі, що тривалий час вірою і правдою служили господарю, втрачають привабливий зовнішній вигляд. Окрім того, можуть вийти з ладу й деякі комплектуючі, наприклад, ручка або завіса. Що ж робити з такими меблями?

Варіантів дій у такому випадку лише два:

– викинути старі меблі й придбати нові;

– відновити старі меблі.

На перший погляд, перший варіант значно простіший, але якщо заглибитися в нюанси, то не усе так однозначно.

По-перше, старі меблі виготовлені з деревини, а більшість сучасних – з деревопохідних матеріалів з великим вмістом клеїв, що в процесі експлуатації виділяють шкідливі речовини. Фахівці одразу зазначать, що виділення шкідливих речовин чітко регламентоване стандартами і не перевищує допустимих меж. Так, усе правильно, але чи є сенс привносити у своє житло шкідливі для здоров’я речовини, навіть якщо це й у допустимих межах? Запитання риторичне.

По-друге, можна замінити старі меблі на нові не з деревопохідних матеріалів, а з деревини. Можна, але нові сучасні дерев’яні меблі, як мінімум, уп’ятеро дорожчі! І це зараз ми говоримо про порівняно простий варіант без складних декоративних елементів чи різьблення, які є неодмінним атрибутом старих меблів.

По-третє, є емоційна складова: за час тривалого користування до старих меблів звикли, вивчили кожен їх закуток, не задумуємось, бо знаємо, що і де знаходиться, з ними пов’язано чимало приємних спогадів, вони прикипіли до душі. До нових же доведеться кілька місяців звикати, та й вони наче чистий аркуш – жодних теплих спогадів про дитинство чи рідних вони не викликатимуть.

Другий варіант дій, що передбачає відновлення старих меблів, хоча й триваліший за часом реалізації, з усіх інших міркувань значно кращий. Окрім того, до його втілення можна залучити рідних (батька, сина, брата), спільна робота з якими сприятиме налагодженню тіснішого контакту та спілкуванню.

Отож, рішення про реставрацію прийнято. Тепер потрібно ухвалити ще одне стратегічне рішення – якими захисно-декоративними засобами скористатися. А тут усе вже значно простіше. Якщо перше – це результат особистих тривалих зважувань усіх «за» і «проти», то на друге є готова відповідь – захисно-декоративні засоби ТМ VIDARON.

Процес реставрації старих меблів складається з таких етапів:

– виявлення поламаних складових (ручки, завіси тощо);

– видалення старого покриття і підготовка основи;

– байцування;

На першому етапі ретельно оглядаємо усі деталі меблів, перевіряємо їх роботу і складаємо список того, що потрібно замінити. Із цим списком ідемо до найближчого магазину меблевої фурнітури. Буде значно простіше, якщо взяти із собою по одному зразку тих деталей, які необхідно замінити.

Цілком можливо, що на другому етапі доведеться розібрати певні частини меблів – не варто цього лякатися, адже це суттєво полегшить видалення старого декоративного покриття і нанесення нового. Для видалення старого покриття використовуємо шліфшкурку. Увага: старе покриття необхідно видалити навіть із важкодоступних місць, оскільки може виникнути несумісність з новим, що призведе до негативних декоративних наслідків. Після цього меблі шліфуємо вздовж волокон деревини шліфшкуркою зернистістю від 120 до 320. Якщо є невеликі нерівності, то їх зашпакльовуємо. Поверхню, призначену для байцування, порохотягом очищаємо від пилюки, жирні або засмальцьовані місця промиваємо очищеним бензином і висушуємо.

Перед використанням БЕЙЦ ДЛЯ ДЕРЕВИНИ ретельно перемішуємо до отримання однорідної консистенції.

БЕЙЦ ДЛЯ ДЕРЕВИНИ ТМ VIDARON наносимо тампоном або ганчіркою, рівномірно й акуратно втираючи його в деревину. Температура повітря має бути в межах від +5 до +25˚С. Надлишок виробу, що його не ввібрала деревина, ретельно усуваємо. Корегування та виправлення (залежно від основи поверхні) можна виконувати упродовж від 5 до 15 хв після нанесення. Якщо необхідно отримати темніше забарвлення, то через 24 год наносимо другий шар БЕЙЦУ. При цьому міжшарове шліфування не потрібне.

Після  повного висихання другого шару байцовані поверхні захищаємо безбарвним АКРИЛОВИМ ЛАКОМ ТМ VIDARON.

Останнє, що потрібно зробити, – це скласти розібрані елементи та встановити ручки і інші елементи фурнітури, що потребували заміни.

Таким чином ми вдихнули у старі меблі нове життя, і тепер їх не відрізнити від нових.


www.vidaron.com.ua

Джерело та фото: ТзОВ «Снєжка-Україна»

Інформацію розміщено на правах реклами

Похожие статьи:
24.05.2016
3774
Полный комплекс услуг, связанных с обучением по вопросам охраны труда от учебного центра Н...
21.06.2023
1998
Хоча станцій з кожним днем стає все більше, досі багато хто не орієнтується і не розуміє, чим вони в...
28.07.2016
3247
Правильное использование данных, которые предоставляются оборудованием, позволит избежать незапланир...
0001