РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.784 EUR: 42.312
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.784
EUR 40.000 41.000 42.312
USD 39.420 39.830 39.784
EUR 42.150 42.750 42.312
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Дослідження імпортно-експортної динаміки вапна та вапнякового каменю в Україні, 2015 рік. Короткий огляд

Результати дослідження імпортно-експортної динаміки вапнякового каменю та вапна в Україні
2925 04.02.2016 в 16:59


За останні два роки галузь видобування вапнякового каменю перетворилась з експортно орієнтованої на імпортно орієнтовану. За результатами 2015 року імпорт склав близько чверті від об’єму виробництва вапнякового каменю, що показує вагу даного фактору на динаміку розвитку всього ринку вапняківbptest.in.u


Імпорт вапна традиційно складав незначну величину виробництва в попередні роки. В 2015 році, через серйозний спад виробництва вапна, частка імпорту дещо зросла, проте лишається на незначному рівні. Не зважаючи на невеликі об’єми, імпорт вапна займає свою важливу нішу: значну його частину складає високоякісний продукт, перш за все, гідратне вапно, якому немає відповідних аналогів на вітчизняному ринку.

Дослідження імпортно-експортної динаміки вапнякового каменю в Україні (підсумки 2015 року)

Починаючи з 2014 року, через анексію Криму і ведення бойових дій в Донецькій області, які були основними регіонами видобування вапнякового каменю, на ринку утворився його закономірний дефіцит. Перед споживачами цієї продукції, а це металургія, виробництво будматеріалів, цукрова галузь, дорожнє будівництво, хімічна галузь та ін., постала серйозна проблема забезпечення власного виробництва цією сировиною. Наявні потужності інших регіонів країни, в першу чергу, західного, не могли в короткий час наростити видобуток каменю, відтак споживачі були змушені вдатися до різкого збільшення імпорту, особливо в першій половині 2015 року. В цілому, за підсумками 2015 року імпорт вапнякового каменю склав 23% від об’єму виробництва, що підкреслює його вплив на динаміку загального ринку вапняку.
Відбулася повна переорієнтація імпортно-експортної діяльності ринку, – якщо в попередні роки галузь видобування вапняків була експортоорієнтованою, то з 2014 року вона перетворилася на імпортоорієнтовану. Відповідно, експорт вапняного каменю в 2015 р. майже зник, тоді як в 2013 р. становив 386 тис.т. Імпорт, який був практично відсутній в 2013 році, в 2014 склав 701 тис.т (постачання, переважно, з Криму), а за підсумками 2015 р. досяг майже 1,6 млн. т., значно розширивши географію країн-постачальників.

 



Вивчення географії поставок показує, що дефіцит початково задовольнявся вапняком з Криму; проте, після призупинення поставок з півострову і тимчасового зменшення імпорту в січні 2015 року, в наступні місяці відбулась переорієнтація імпортерів на інші країни: ОАЕ, Румунію, Словаччину, Польщу, Росію та ін.
Основними споживачами імпортованого вапняку виступають металурги – близько 92%. Це зумовлено як їх роллю в споживанні вапнякового каменю (найбільша серед усіх споживаючих галузей в Україні) так і фінансовими можливостями (висока імпортна ціна не була критичною). Разом з тим, необхідно відзначити зростання частки виробників вапна – з 3% в 2014 році до 7% в 2015 році.
До найбільших імпортованих фракцій відносяться такі, як 3-25 мм, 20-50 мм, а також в 2015 році – 0-30 мм та 15-50 мм.
Ціни на імпортований камінь суттєво переважають ціни внутрішнього ринку, які склалися на сьогодні, тим самим вказуючи потенційний орієнтир для їх збільшення, адже тільки ріст внутрішніх цін та одночасні фінансові вливання великих споживачів каменю дозволять існуючим та потенційним добувачам вапняків західного регіону країни акумулювати необхідні ресурси для проведення капіталоємних робіт по збільшенню добувних потужностей, тим самим убезпечивши внутрішній ринок від імпортного впливу.


Дослідження імпортно-експортної динаміки вапна в Україні (підсумки 2015 року)

Суттєвий дефіцит вапнякового каменю, викликаний об’єктивними обставинами (анексія Криму, військові дії в Донецькій області), серед іншого, відобразився у збільшенні імпорту вапняку. Не дивлячись на це, дефіцит вапнякового каменю, який є основною сировиною для виробництва вапна, не призвів до серйозного збільшення імпорту вапна.
Імпорт вапна традиційно складав незначну величину – близько 1% виробництва в попередні роки. У 2015 році, через серйозний спад виробництва вапна, частка імпорту дещо зросла, проте лишається на незначному рівні – близько 2% виробництва.
Не зважаючи на невеликі об’єми, імпорт вапна займає свою важливу нішу: значну його частину складає високоякісний продукт, перш за все, гідратне вапно, якому немає відповідних аналогів на вітчизняному ринку.
Прикметно, що, не дивлячись на суттєвий спад у виробництві вапна, імпорт цього продукту не зменшився, перевищивши рівень двох попередніх років, що говорить про певну стабільну частку споживачів цього виду продукції в країні, які з тих чи інших причин не здатні перейти на дешевших вітчизняних альтернативних виробників вапна.

Основні країни, що імпортують вапно, – Польща, яка стала в 2015 році домінуючою країною-імпортером, а також Словаччина, Туреччина та Росія, які разом складали понад 90% від усього імпорту.Основними споживачами імпортованого вапна виступають підприємства таких галузей, як торгівля, виробництво будматеріалів, та, з 2015 року – металургія, які складають разом понад 90%. Варто зазначити, що торгівля значно зменшила імпорт вапна, і видиме загальне зростання імпорту зумовлене саме поставками вапна підприємствам металургії.

Зацікавлених в отриманні повних результатів дослідження просимо звертатися за наступними контактами: Гладуненко Роман, координатор проектів розвитку УАВП Тел.: info@limeindustry.in.ua



Джерело: Українська асоціація вапняної промисловості, limeindustry.in.ua


Похожие статьи:
06.11.2015
2871
Салій Іван Миколайович, президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів, представив детальн...
22.03.2021
2349
Багато хто вважає за краще економити на утепленні фундаменту і цоколю. Чи дійсно потрібне утеплення ...
27.04.2020
2454
Почему жилье в новых домах все увереннее держит первенство?...
0001