РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.221 EUR: 42.367
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.221
EUR 40.000 41.000 42.367
USD 38.950 39.359 39.221
EUR 41.950 42.680 42.367
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як чистити і доглядати за дерев'яними поверхнями всередині приміщення – поради експерта

Корисні поради по догляду та чищенню дерев’яних поверхонь в приміщенні
2291 05.11.2021 в 08:20


Натуральна деревина в інтер’єрі – чудовий матеріал, завдяки якому домівка видається затишною і теплою. Однак цей матеріал більш вимогливий, ніж інші, коли мова заходить про обслуговування – щоб підтримувати деревину в належному стані, за нею потрібно дбайливо і терпляче доглядати. Ми підкажемо, як доглядати та чистити дерев’яні поверхні в приміщенні.


Як чистити деревину в приміщенні – найважливіші правила

Як і у разі поверхонь з металу, каменю, плитки чи пластику, основою догляду за деревиною в інтер’єрі є регулярне прибирання. Як часто його робити? Поверхні, які найчастіше використовують, слід чистити регулярно – тоді немає ризику, що пляма призведе до зміни кольору або стійкого забруднення, яке важко видалити. Регулярне чищення деревини запобігає відкладанню товстого шару пилу та бруду.

Як доглядати за деревиною в приміщенні, щоб не пошкодити її? Почнімо з рівних поверхонь, які найбільш піддаються забрудненню.

  • Дерев’яну підлогу і сходи пилососьте принаймні раз на тиждень, уздовж волокон деревини. Покладіть килимки біля входу в оселю – так до помешкання буде заноситися менше піску, який може подряпати паркет.
  • Миючи підлогу, використовуйте м’яку ганчірку з мікрофібри або плоску швабру, злегка змочену водою зі спеціальним засобом для чищення паркету. Наприкінці зітріть миючий засіб чистою вологою ганчіркою і витріть підлогу насухо.
  • Регулярно чистьте плінтуси – саме на них найчастіше збирається шар бруду у вигляді жиру і пилу. За допомогою відповідної щітки пропилососьте плінтуси, а потім ретельно промийте водою з додаванням мийного засобу або звичайної рідини для миття посуду. Після очищення витріть деревину насухо.
  • Дерев'яні меблі, балюстради і перила очищайте від пилу тканиною з мікрофібри, а забруднення змивайте невеликою кількістю теплої води з мийним засобом. Застосовуючи спрей для меблів, пам’ятайте, що його завжди потрібно наносити на серветку – якщо наносити безпосередньо на деревину, він може змінити її колір.



Догляд за деревиною в приміщенні – найпоширеніші помилки

Догляд за дерев’яними поверхнями може принести більше шкоди, ніж користі, якщо не знати, як це правильно робити. Стійкі плями, механічні пошкодження або подряпаний лак – це приклади проблем, які може спричинити неправильний догляд.

Ось найпоширеніші помилки, які допускають під час догляду за дерев’яними поверхнями в приміщенні:

  • використання універсальних миючих засобів – звичайна рідина для миття підлоги містить сильні детергенти, які можуть пошкодити деревину,
  • миття дерев’яної підлоги оцтом – такий домашній спосіб прибирання може пошкодити зовнішнє покриття паркету,
  • чищення паркету паровою шваброю – подібно до використання сильних детергентів, волога і висока температура можуть безповоротно пошкодити лакований паркет,
  • намочування лакованої дерев’яної підлоги – залитий паркет може розшаровуватися і розбухати, а волога створює середовище, сприятливе для розвитку грибків і плісняви.



Міцна і красива деревина – чим її обробляти?

Щоб уберегти деревину в приміщенні від вологи і механічних пошкоджень, поверхні з цього матеріалу необхідно захистити відповідним виробом. Багато з цих виробів мають не лише захисні, але й декоративні властивості.

Для прикладу, такий засіб як ІМПРЕГНАТ-ҐРУНТ ДЛЯ ДЕРЕВИНИ ТМ VIDARON забезпечить повний біологічний захист деревини. Він глибоко просочить дерев’яну поверхню, зміцнить її та захистить від синяви, комах-шкідників та грибків, що викликають розкладання деревини. Ще одна вагома властивість засобу полягає у тому, що окрім захисту, він виконує ще й функцію грунтівки, завдяки чому поверхня деревини стає міцною та гладкою, тому не лише грибки та комахи-шкідники не зможуть потрапити у деревину. Окрім очевидної економії, все це сприятиме тому, що покриття дерев’яної поверхні слугуватиме довше, не осипатиметься та не відшаровуватиметься.

Для повного захисту дерев’яної поверхні від біологічних загроз знадобиться нанести всього один шар ІМПРЕГНАТ-ҐРУНТУ ДЛЯ ДЕРЕВИНИ ТМ VIDARON – цього буде цілком достатньо. Витрати засобу при цьому становитимуть до 4-6 м2/л залежно від породи, твердості та ступеня вологості деревини.

ІМПРЕГНАТ-ҐРУНТ ДЛЯ ДЕРЕВИНИ ТМ VIDARON потрібно наносити на попередньо підготовану поверхню – вона має бути сухою, чистою та гладенькою, тому перед імпрегнуванням її варто очистити від бруду, жирних та засмолених плям, висушити, відшліфувати та усунути пил. Перед використанням імпрегнат-ґрунт варто лише ретельно перемішати. Просочену поверхню слід залишити для висихання на 24 години, а відтак захистити фінішним засобом.


Джерело: www.sniezka.ua
Інформацію опубліковано на правах реклами
Похожие статьи:
13.10.2021
2456
Красиво оформлений сад, з великою кількістю кущів і рослин, милує око протягом дня. Однак він може б...
28.12.2023
2203
Узнайте, как изготовить лавку своими руками, а также какие материалы и инструменты для этого понадоб...
08.09.2023
1646
Сьогоднішній будівельний ринок гідроізоляції пропонує широкий асортимент рулонних бітумно-полімерних...
0001