РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.784 EUR: 42.312
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.784
EUR 40.000 41.000 42.312
USD 39.470 39.830 39.784
EUR 42.100 42.720 42.312
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Шість міфів про пінополістирол

Чи безпечний пінополістирол, як заявляють експерти? Build Portal вирішив розібратися в міфах, фактах і чутках про популярний матеріал
2202 05.02.2020 в 08:02



ПІНОПОЛИСТИРОЛ. ЧИ ВІН БЕЗПЕЧНИЙ? 

Завжди, коли мова йде про екструзійний пінополістирол, з’являються чергові чутки про його небезпеку для людини. Розповідей на цю тему так багато, особливо останнім часом, коли питання енергозбереження та енергоефективності стало вельми актуальним. Нещодавно Build Portal відвідав відкриття заводу по виробництву плит з екструдованого пінополістиролу і вирішив розібратися, що тут вигадки й невігластво, а що справді має бодай якесь підґрунтя.
 

ЗАГАЛОМ МОЖНА ВИДІЛИТИ ШІСТЬ АСПЕКТІВ ЦІЄЇ ПРОБЛЕМИ 

Міф перший. Матеріал токсичний.
Насправді за природних умов, тобто за температур від -50 до +90 за Цельсієм, пінополістирол є нейтральним та інертним, і не виділяє жодних шкідливих речовин, якщо при виробництві дотримані всі вимоги технології. Сучасний рівень комп’ютеризації унеможливлює привнесення «людського фактору» в порушення технологічного процесу. Тобто виготовлений на сертифікованому підприємстві матеріал за природних умов не може бути небезпечним для людини, що й обумовлює широке застосування похідних стиролу в побуті, на виробництві, тощо. Інша справа, коли є джерело зовнішньої високої температури: складові можуть створювати небезпечні токсичні сполуки, рівень яких, між іншим, майже такий, як при згорянні тканин або навіть деревини, але сам пінополістирол не підтримує горіння.    

Міф другий. Матеріал пожежонебезпечний. Насправді, як вже говорилося вище, він горить, але не підтримує горіння. Він відноситься до класу Г1, що об’єднує слабо горючі речовини при самостійному горінні 0 секунд. Тобто лише від зовнішнього джерела високої температури пінополістирол може горіти, але не може бути самим джерелом горіння. Тому дотримання необхідних правил пожежної безпеки гарантує уникнення небажаних ситуацій.

Міф третій. Пінополістирол має тенденцію до саморуйнування. Сьогодні виробники гарантують 50 (!) років застосування без втрати своїх фізико-технічних параметрів. Як жартують самі виробники, він може слугувати і більше, але поки це не доведено – його виробляють значно менше часу від самого винайдення. Лабораторні дослідження поки не виявили тенденцій до руйнації. «А за піввіку винайдуть, можливо, якійсь інший матеріал, що за своїми параметрами перевершуватиме пінополістирол, адже наука весь час розвивається, – каже головний інженер тернопільського заводу екструзійного пінополістиролу Костянтин Трофимчук. – А поки й цього вистачить». 

Міф четвертий. Матеріал не забезпечує необхідну гідроізоляцію. Насправді він може застосовуватися (і застосовується!) для утеплення підвалів та інших будівельних приміщень, що знаходяться нижче рівня землі, адже має майже нульову водопроникненість. Але, як застерігають фахівці, необхідно суворо дотримуватися технології укладання такого гідроізолюючого утеплення. «Найчастіше порушення технології призводить до зміщення так званої «точки роси» з поверхні вглиб самого матеріалу, що може стати фактором накопичення вологи в самій ізоляції, – підкреслив Трофимчук. – Уникнути цього можна лише ретельним виконанням вимог технології».    

Міф п’ятий. На пінополістиролі не тримається декоративне оздоблення. Виготовлення пінополістиролу з гладкою поверхнею відходить у минуле: і в Тернополі, і в Херсоні лінії налаштовані на матеріал з рифленою поверхнею, що дозволяє кріпити до неї підкладочну сітку, а потім будь-яке покриття. Це може бути плитка й таке інше. Якщо технологія укладання не порушена, декор може триматися весь термін гарантії.

Міф шостий, але, можливо, не останній. У пінополістиролі можуть селитися комахи, в тому числі небезпечні для людини. Структура не має великих порожнин і елементів, це – монолітна мало дисперсна плита. Тому при дотриманні всіх вимог щодо технології застосування там не буде навіть бактеріальних утворень: інертний газ не дасть їм там існувати. Тому побоювання щодо існування колоній комах – лише в уяві пересічних громадян.

Підсумовуючи вищесказане, можна сказати – екструзійний пінополістирол є безпечним і енергоефективним утеплюючим та звукоізолюючим матеріалом. При дотриманні технології монтажу, він буде довгі роки забезпечувати тепло та затишок в будинку.



Джерело: Головний будівельний портал України Build Portal
 


Похожие статьи:
28.01.2020
8710
На что стоит обратить внимание при выборе бензопилы для дачи...
27.02.2024
1598
Узнайте больше о разновидностях и главных характеристиках строительного песка...
26.12.2023
2441
PENETRON представив інноваційні матеріали, що проникають глибоко в бетон, увʼязуючи елементарні...
0001