РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.574 EUR: 42.162
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.574
EUR 40.000 41.000 42.162
USD 39.360 39.673 39.574
EUR 41.780 42.450 42.162
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Українець звів будинок, комуналка в якому заледве сягає 100 грн на місяць (фото)

Будівництво обійшлося в 5 тисяч доларів
2035 06.11.2017 в 08:09



Вже сім років умілець Павло Банников живе у будинку, який збудував сам з екологічних матеріалів – дерева, соломи, чорнозему, каменю. Помешкання креативне, просторе, а головне – енергоефективне. Розташований такий будинок в Баранівці неподалік Бережан. Господаря не хвилюють ціни на газ і на скільки взимку зростуть комунпослуги, пише 20 хвилин.

Свій дім він опалює дровами завдяки енергоощадній печі, вода є із власної свердловини, платити доводиться лише за електроенергію – близько 100 грн у місяць.

Називають летючою тарілкою

Як тільки не називають будинок Павла Банникова – юртою, летючою тарілкою. І справді, помешкання виглядає космічним. Здається з нього так і вийдуть інопланетяни. Подивитися на диво-дім часто приїжджають туристи.

- Їздять сюди як по свячену воду, вже навіть трохи набридли, - зізнається господар.

Павло Банников – інженер-будівельник, художник-дизайнер. У чоловіка просто золоті руки. Він займається декором будинків, офісів, ресторанів, розмальовує церкви, робить енергоощадні печі-каміни. Його роботи є в різних містах України та за короном. А побачивши його будинок-півкулю, люди просять збудувати такий і собі. Такі будинки за проектом пана Банникова вже з’явилися у Чернівцях, Івано-Франківську, Польщі.

Може розміститися ціла родина

За основу свого будинку чоловік взяв креслення куполів Фуллора, яке побачив в інтернеті. Будівництво обійшлося у 5 тисяч доларів, ще дві тисячі витратив на внутрішнє оздоблення.

- Фундаменту тут нема як такого, - каже пан Павло. – В яму я кинув мішки з сумішшю цементу і піску в пропорціях 1:10. Вони вбирали вологу і потім перетворились в камінь. Ось на цьому і стоїть будинок, досить міцно. Стіни зроблені з дощок, з соломою всередині. До речі, миші їх не їдять. Вони там не живуть, бо колючій соломі їм некомaортно. В звичаqній сільській хаті мишей більше, а тут нема. У будинку-півкулі Павло Банников живе разом з дружиною. У такому помешканні, як каже він, може спокійно оселитися і більша родина.

Тут є всі зручності, - ванна, туалет, кухня, три відділення для спальні. Загальна площа двоповерхового будинку - 126 м. кв., діаметр – 9 метрів. Будинок створений так, що весь простір всередині відкритий.

- Меблі я теж зробив сам. Тут нема нічого купленого. До речі, ліжка ми спершу навіть підігрівали і спали як на печі, - каже пан Павло. - А тепер переробили піч, бо спекотно. На другому поверсі ніхто не живе. Там тримаємо банки, сушимо трави, гриби.

Спалює неповну машину дров

Обіграває помешкання енергоефективна слов’янська піч, яку придумав господар. У ній можна пекти хліб, готувати різні страви. Також піч гріє воду в системі для ванної.

- Уявіть, за рік я спалюю неповну машину дров на площу 126 м. кв , тоді як для обігріву звичайного будинку на 50 м. кв використовують в три рази більше дров, ніж я, - каже Павло Банников. - Комунпослуг я не плачу. Дрова є, вода є. На вулиці є піч для випічки хліба, тандир. Хіба за світло – 100 грн місць. У мене є розробка, яка дозволяє отримувати електроенергію з тепла печі. Можна встановити і сонячні батереї . Але наразі використовувати електроенергію дешевше.

Раніше Павло Банников жив в місті, але каже, що життя в еко-будинку на лоні природи не порівняти з жодними міськими квартирами.

- Тут зручно, приємно. В місті людина не відпочиває. Приходиш з роботи і нема тої зони комфорту, - каже він. - А тут круглий простір дає відчуття свободи, нічого не давить, тиша , - ідеальний відпочинок. Другий поверх – хороше місце для медитації. Кругла сфера накопичує енергію.

І якщо, наприклад, в будинку не палити, то всередині купола все рівно буде тепліше. Приклад будинку Павла Банникова свідчить про те, що можна збудувати комфортне житло, не витрачаючи великих сум. Також будинок виглядає нестандартно і дозволяє економити на опаленні. А ще будівля є цілком екологічна і ніколи не завдасть школи довкіллю.

- Навіть якщо цей будинок закинути, він просто зігниє, - каже чоловік. - У стандартних будинках використовують бетонні блоки, пластмасу, - це все розкладається десятки років. А тут набагато простіше.









Джерело: 20 хвилин

Похожие статьи:
03.11.2017
3248
Городок изменился просто до неузнаваемости за весьма короткое время...
16.04.2024
3308
В одній частині будівлі, що була занедбана, планують зробити студію, а в іншій - житлові приміщення....
09.04.2024
6522
Гімназія діяла з 1895 року. У 2021 році частину історичної будівлі знесли. Місцеві чиновники та...
0001