РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Сусід не зігріє!

В Україні створена новітня технологія теплозабезпечення.
3506 01.05.2016 в 01:55

   Інженери української компанії «Гефест» створили новітню універсальну технологію економного теплозабезпечення «Системи Зовнішнього Активного Утеплення-Опалення та Охолодження «Екокольт», яка в одній системі об’єднує одразу декілька систем і основних результатів для ефективного і економного споживання енергії, та має додаткові, «бонусні» результати, як то: покращення мікроклімату в приміщеннях та збільшення терміну експлуатації і самих будівель, і матеріалів утеплення.

Система Зовнішнього Активного Утеплення-Опалення та Охолодження Екокольт

   Технологія зовнішнього активного утеплення-опалення та охолодження дозволяє ефективно модернізувати приватні, багатоквартирні, адміністративні та промислові будівлі. Також дозволяє значно економити на системах опалення для новобудов.

   При модернізації старих будівель (або при установці на новобудови) за технологією активного утеплення-опалення та охолодження - на стіни ззовні монтуються теплообмінні контури з низькотемпературним теплоносієм (18-25оС). Теплообмінні контури закриваються прошарком термоізоляції, який покривається або стандартною штукатуркою, або професійною фасадною системою.

   

Внутрішні системи опалення при зовнішнього активного утеплення-опалення – вже не потрібні.

   Основний принцип роботи системи – дуже простий: на поверхні будівлі, під прошарком теплоізоляції, створюється низькотемпературна (18-22оС) оболонка, яка повністю припиняє теплові втрати через стіну. Також подається деякий «надлишок» теплової енергії для компенсації теплових втрат через вікна, двері, стелю та технічні виводи. 
Змінюється теплова динаміка будівель, прибирається з самого початку неефективний принцип конвективного радіаторного опалення, при якому тепло  передається всім поверхням і об’єктам через повітря. Так як стіни припиняють «відбирати» енергію внутрішнього повітря в приміщенні – припиняються дифузійно-конденсаційні процеси, які при класичній схемі опалення являються неминуче паразитними і дають 30-60% непродуктивних (не використовуваних для обігріву приміщень) втрат тепла.

   «Бонусом» при такій передачі енергії є один з найважливіших для здоров’я мешканців ефект – виключається пересихання повітря (і як наслідок – слизистої оболонки в людей) під час опалювального сезону.

Система Екокольт запобігає пересиханню повітря

   Така зміна  теплової динаміки будівель і збереження вологості - значно зменшують вразливість вірусами, позбувають проблем з диханням для астматиків і алергіків і покращує здоров’я усіх без виключень мешканців.

   Оскільки передача тепла стінам відбувається ззовні, з-під прошарку термоізоляції (з сухого середовища) – в стінах відсутні дифузія вологи і «точка роси». Стіни і утеплювач не зволожуються і не вражаються грибками та пліснявою. Якщо ж стіни вже уражені грибками, їх розвиток – зупиняється.

Стіни і утеплювач не зволожуються і не вражаються грибками та пліснявою

   Зараз, за умов вкрай важких відносин з сусідньою країною, в якої Україна купувала газ та при доволі різкому збільшенні вартості теплопостачання,  на одне з перших по важливості місць для населення України постало питання ефективного споживання енергії та диверсифікації видів палива і джерел енергії. Але старі системи опалення, які використовуються в більшості осель українців – настільки неефективні в споживанні енергії, що в нашій кліматичній зоні для їх використання, наприклад, з сонячними системами нагріву, доводиться використовувати додаткову енергію на догрів теплоносія до необхідних для роботи конвективних радіаторних систем опалення температур. Використовуючи низькотемпературні теплоносії – активне утеплення дозволяє ефективно опалювати будівлі енергією як від будь-яких класичних джерел тепла, так і альтернативних джерел відновлюваної енергії. При роботі системи з сонячними системами нагріву - активне утеплення дозволяє 70-80% опалювального сезону забезпечувати оселі теплом безкоштовно.

   При використанні теплових насосів з активним утепленням – коефіцієнт теплового перетворення (СОР) теплових насосів в роботі системи з теплоносієм 18-25оС сягає 7-12 (тобто, на 1КВт спожитої електроенергії – отримується 7-12кВт теплової енергії). А це приблизно в 2-4 рази ефективніше за роботу теплових насосів з «теплими підлогами».

   Враховуючи, що теплова динаміка будівлі при активному утепленні змінюється і стіни використовуються як масивний тепловий акумулятор (створюється теплова інерційність будівлі) – система дозволяє в більшості часу взимку вимикати опалення на день і споживати електроенергію (при використанні теплових насосів, наприклад) лише вночі, за нічними тарифами. Вартість одного кіловата теплової енергії в такому разі – може бути від 2 до 8 копійок (при взятій максимальній розрахунковій вартості електроенергії для населення 1,41грн. за кВтг.).

Система Екокольт дозволяє взимку вимикати опалення на день і споживати електроенергію лише вночі

   Найефективніша комплектація, яку рекомендують розробники для максимальної ефективності та зменшення вартості опалення – САУ + сонячні системи нагріву + теплові насоси. Самі ж теплові насоси (як і будь-які інші джерела тепла) – разом з САУ можна встановлювати в 2-3 рази меншої потужності, аніж з іншими системами опалення. Що також надає додаткову економію.

   Але, як зазвичай буває, хочеться дізнатися і про недоліки? Так, є недолік  і в активного утеплення  – системи не працюють на дерев’яних будинках, будівлях з внутрішніми прошарками утеплення в стінах та потребують додаткових інженерних заходів при встановленні на будівлях з площею вікон понад 60%. Також економічно не доцільно встановлення системи на будівлі, де вже є «теплі підлоги» і зовнішнє утеплення. (Окрім випадків, коли стіни вже набрали вологи або уражені грибками і власники мають бажання і кошти виправити ці проблеми).

   На цьому, можливо, можна було б і закінчити, проте якщо читачі були уважні – помітили, що в назві технології ще є слово «охолодження». Дійсно - влітку систему активного утеплення-опалення можна використовувати в режимі охолодження! До контуру з грунтового теплообмінника подається теплоносій низької температури (5-14оС), стіни будівлі охолоджуються, рівномірно охолоджуючи приміщення. Тобто – економія не тільки на опаленні, а і на кондиціюванні. При цьому температура грунтового масиву відновлюється для більш ефективної роботи в наступному сезоні.

   Системи зовнішнього активного утеплення-опалення та охолодження доступні в різних системних комплектаціях (одноконтурні, двоконтурні та багатоконтурні) та з різними додатковими функціями, наприклад: посекційне регулювання температури; система автоматичного резервування контурів; повітряний дренаж вологих стін; варіації фасадних систем.

Система Екокольт знижує теплоспоживання в 3-6 разів

   При використанні системи з тепломережами і традиційними котлами, теплоспоживання знижується в 3-6 разів. При використанні з тепловими насосами та сонячними системами, оплата за опалення знижується більш ніж у 10 разів. Ефективно працює з різними джерелами тепла і може використовувати вторинне тепло (рекуперація вентиляції, тепло з градирень, каналізаційні теплообмінники, тощо). 

Джерело: www.ecocolt.com
Фото: www.ecocolt.com

Інформація розміщена на правах реклами

Похожие статьи:
28.04.2016
2397
В этом небольшом обзоре приведены примеры энергоэффективных решений, которые даже по современным мер...
14.11.2023
2623
Чому відбувається падіння цін на сонячні панелі і як це впливає на наше повсякденне життя?...
03.08.2020
4874
Практичні експертні поради щодо того, як правильно використовувати воду в повсякденному житті...
0001